Yellenme sebebiyle o mahalde taharet (temizleme) gerekir mi?

Bildir
Question

Soruyu neden yöneticiye raporladığınızı kısaca belirtin.

Bildir
İptal

Bir kişinin yel sebebiyle donu sararsa bu kişinin namazı kabul olur mu?

 

Answer ( 1 )

  1. Yanıtı neden yöneticiye raporladığınızı kısaca belirtin.

    Bildir
    İptal
    Bu yanıt düzenlendi.

    Necasetler, necâset-i ğalîza ve hafîfe olarak iki kısımdır:
    1. Necâset-i ğalîza; ağır necâset anlamına gelmekte olup insan dışkı ve idrarı, kan, irin, kusmuk, şarap, leş, eti yenmeyen hayvanların dışkı, idrar ve salyaları, kümes hayvanlarının pislikleridir. Giysilerde, bedende veya namaz kılınacak yerde bu pisliklerden birinden, katı ise bir dirhemden (3,2 gr. ) fazlası; sıvı ise el ayasından (bozuk 1 TL çapında) fazla bir alanı kaplayacak miktarı namazın sıhhatine engel olur.

    2. Necâset-i hafîfe; hafif necaset anlamına gelmektedir. Kümes hayvanları dışındaki eti yenen ehlî hayvanların dışkı ve idrarları ile kuşların pislikleri bu tür necasettendir. Bunların beden veya elbisenin 1/4 ‘inden fazlasına bulaşması halinde namaz sahih olmaz. Bu miktarlardan az olan ise namaza mani değildir. Fakat bu pislikleri tamamen temizlemek mümkünse bunlarla namaz kılmak mekruhtur. (İbn Âbidîn, Reddu’l-muhtâr, I, 209-210)

    Yellenerek gaz çıkarma abdest bozar fakat yellenme sebebi ile normal şartlarda makat veya iç çamaşırının temizlenmesi gerekmez. Zira yellenme sebebiyle dışarı çıkan gazın kendisi temizdir. Bu nedenle çıkışı sebebiyle temizliği gerektirmez ise de necaset mahallinden çıktığı için de abdesti bozar. Bununla birlikte şayet yellenme sebebiyle bölgede necaset eseri belirir ise bu durumda hem o bölgenin temizliği hem de necaset eseri oluşan iç çamaşırının değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde dirhem miktarından fazla necaset eseri bulunan mahal ve iç çamaşırı ile kılınacak olan namaz sahibi olmayacaktır.

    En İyi Yanıt

Yanıt Ekle

Bu soruya yanıt vererek sitenin Hizmet Koşulları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılırsınız.