Menü

Burundan ve ağızdan gelen kan hangi durumlarda abdesti bozar?

2.05K görüntülemeAbdest

Burundan ve ağızdan gelen kan hangi durumlarda abdesti bozar?

Sümkürdüğümüzde sümük ile beraber ince damar gibi kan gelirse (kuru değil) abdest bozulur mu? Ağzımızda bulunan kanı yutsak bu durumda abdest bozulur mu?

Ağızdan, burundan veya ön ile arka haricinde herhangi bir organdan sıvı halinde kan çıkması abdesti bozar. Şöyle ki; akıcı bir halde ağızdan çıkan kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar, değilse bozmaz. Bu da renginden anlaşılır. Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste engel olmaz. El veya parmak ile silinmesi de zarar vermez. Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır. Yara ve benzeri yarıklar içinde görülen ve dışarıya çıkmayan kan, irin ve sarı sular abdest bozmaz. Sümük ile beraber ince damar gibi gelen kan akıcı değilse abdest bozmaz.

Beyinden veya mideden akıp ağza veya burna gelen kanama abdest bozar. Yarıdan az olmak şartı ile donmuş kanın tükrük veya sümüğe bulaşmış olması da abdest bozmaz. Pıhtılaşmış bir halde kusulan kan parçası abdest bozmaz. Vücuttaki kabarcıklardan çıkan saf su da, sahih görüşe göre, kan hükmündedir. Diğer bir görüşe göre böyle bir suyun çıkması abdesti bozmaz. Bu görüşe uyuldugu takdirde, çiçek ve uyuz hastalıklarına tutulmuş olanlar için bir kolaylık vardır. Zaruret halinde bu görüşle amel etmekte bir sakınca olmadığı, İmam Hulvanî’den nakledilmiştir. Şafiîlere göre, önden ve arkadan başka diğer herhangi bir yerden gelen kan, irin ve sarı su sebebiyle abdest bozulmaz.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 31/07/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..