Talak için kinaye lafız ile birlikte sarih lafız kullanıldığında hangisi gerçekleşir?

Bildir
Question

Soruyu neden yöneticiye raporladığınızı kısaca belirtin.

Bildir
İptal
Boşama; ric’i ve bain olmak üzere iki türlüdür:1) Ric’i boşama; açık boşama kelimeleri olan “boşadım, boşsun, boş ol” gibi lafızlarla meydana gelir. Ne şakası, ne de ciddisi farklı değildir, bu sözleri söyleyen koca boşamak kastı olmadığını iddia etse dahi kadâen bu sözlerle boşama gerçekleşir. Bu sebeple, boşama kelime ve sözlerinden dikkatle uzak kalınmalıdır. Böyle cümle ve kelimelerle eşini korkutmak cihetine dahi gidilmemelidir. Zira bu gibi kelimelerin korkutma veya başka niyetle olması hükmü değiştirmez. Hemen hepsi de âile bağını bir anda koparıp yok eder. Bu şekilde, boşamayı açık ifade eden sözlerle bir ya da iki kez talak verilmiş ise yeni bir nikaha gerek kalmadan koca karısına dönebilir.

2) Bâin boşama; boşanma mânâsına gelebildiği gibi farklı manalara da elverişli olan kinayeli sözlerle gerçekleştirilen boşamadır. “Babanın evine git, sen bana nâ mahremsin, bacımsın” gibi sözlerden birini karısına söyleyen kocanın boşama kastı yoksa talak olmaz, boşamak kastı ile söylediği takdirde veya boşamak kastının delili olarak öncesinde ayrılık mevzuları nın konuşulması esnasında bu sözler söylenmiş ise bir bâin talak gerçekleşir. Bu durumda da üç talak hakkı doldurulmamış ise yeni bir nikah kıymak suretiyle eşine dönmesi mümkün olur,

Boşama sözlerinden kinaye ve sarih lafızlar birlikte kullanılıp her biriyle ayrı ayrı talak vermek kast edilir ise iki bain talak meydana gelir. Şayet böyle bir kasıt bulunmayıp, soruda geçen ifade de olduğu gibi; kinaye söz ile talakı izah ve tasdik gibi bir kasıt bulunur ise bu durumda bir ric’i talak meydana gelir.

Yanıt Ekle

Bu soruya yanıt vererek sitenin Hizmet Koşulları ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş sayılırsınız.