Menü

Arşivler: Cevaplar

Cevap

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı

Müşteriye yalan beyanda bulunmadan kar marjı yüksek olabilir mi, bir sınırı var mı?

İslâm dini, alım satım akitlerinde kesin bir kâr haddi koymamış, bunu piyasa şartlarına bırakmıştır. Fakihler de bundan hareketle kâr haddinin eşyadan eşyaya fark edebileceğini, bu sebeple de kesin bir sınırlama yapılamayacağını söylemişlerdir. Buna binaen müşteriye malın fiyatı hakkında yalan beyanda bulunma olmaksızın kar marjı yüksek tutulabilir. Ancak malın fiyatı hakkında yanıltıcı beyanlarda bulunarak, tağrîr (aldatma)…

İslam hukukunda bekar ve evli için zina suçunun cezası nedir?

Zina Suçunun Cezası: İslâm öncesi dönemde Yahudilik’te zina edenin recmedilerek öldürülmesi hükmü bulunduğu, Hıristiyanlığın da Yahudiliğin devamı olduğu bilinmekteydi. Genel kabule göre İslâm’ın ilk dönemlerinde geçerli olan düzenleme zina ettiği dört şahitle ispat edilen kadının ev hapsine alınması, erkeğin de sözlü eziyete mâruz bırakılması şeklindeydi. (en-Nisâ 4/15-16) Bu hükmü düzenleyen âyette geçen, “Allah onlar için…

Abdest veya gusülde su değmemiş kuru bir yer kalsa sadece orayı yıkamak yeterli olur mu?

Gusül ve abdest te uzuvların, kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir, aksi hâlde gusül ve abdest geçerli olmaz. Bu nedenle organlarda, suyun deriye ulaşmasına engel olacak bir madde bulunmamalıdır. İbn Abbas’tan gelen bir rivayete göre, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) gusül abdestini aldıktan sonra sol omuzunda su değmemiş bir yer gördü, (ıslak) saçıyla orayı ıslattı ve namaza…

Müstehcen içerikli dergi ve gazetelerin satışını yapmak caiz olur mu?

Müstehcen içerikli gazete ve dergi satışı, İslam dininde caiz değildir. Bu konuda İslam alimleri ittifak halindedir. Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi’nin 2. ayetinde geçen “…günah ve haddi aşmakta yardımlaşmayın…” ilkesi gereğince, müstehcen içeriklerin yayılmasına ve insanların harama yönelmesine aracılık etmek caiz değildir.  Nitekim satış işlemi, bu tür içeriklerin daha geniş kitlelere ulaşmasına ve dolayısıyla günah işlenmesine…

Dijital olarak internet yoluyla altın alım satımı ve hesap işlemleri caiz mi?

Günümüzdeki baskın görüş; piyasaya hâkim olması sebebiyle kâğıt paralarda sarf hükümlerinin uygulanması gerektiği yönündedir. Nitekim İslâm Konferansı Teşkilatı’na bağlı İslâm Fıkıh Akademisi, 11-16 Ekim 1986 tarihlerinde yapılan üçüncü dönem toplantısındaki 21 sayılı kararıyla bu kanaati desteklemiştir. Bu nedenle, her tür para bozdurma ve parayla altın veya gümüş satın alma işlemi sarf akdi olacağından, fiziken elden…

Kelebek, örümcek, uğur böceği gibi küçük hayvan resmi çizmek caiz mi?

Müslüman alimler arasındaki yaygın görüş, ruh sahibi canlıların (insan ve hayvan gibi) resmedilmesinin haram olduğudur. Bu görüş, resim yapımını şiddetle yasaklayan, bunu büyük günahlardan sayan, kıyamet gününde yapanlara şiddetli azap vaat eden ve meleklerin içinde resim bulunan eve girmediğini belirten nebevi hadislere dayanmaktadır. Ancak, alimlerin zikrettiği bazı detaylar ve istisnalar bulunmaktadır: * Ruh sahibi olmayanların…

Şafi cemaate namaz kıldıran Hanefi imamın besmeleyi açıktan okuması caiz mi?

Şafi mezhebine göre, namazda Fatiha suresinden önce besmele çekmek farzdır ve açıktan okunan namazlarda besmele de açıktan okunur. Hanefi mezhebine göre ise besmele gizli çekilir ve Fatiha suresinin bir parçası olarak kabul edilmez. Bu durumda, Şafi cemaate namaz kıldıran bir Hanefi imamın besmeleyi açıktan okuması, kendi mezhebine göre sünnete aykırı bir davranış olur. Ancak, cemaatin…

Borcun satışı caiz midir, caizse hangi durumda caizdir?

Borcun borca karşı satışı meselesi: Öncelikle deyn (borç), zimmette sabit olan şeydir; örneğin satılan bir malın bedeli, borçlanmanın karşılığı, bir faydalanmanın karşılığı, telef olan bir şeyin tazminatı veya selem akdinde (peşin bedelle vadeli satış) teslim edilmesi gereken şeydir. Deyn satışı ise, ya borçlu olana ya da borçludan başkasına yapılır. Her iki durumda da deyn ya…

Satıcı müşteriden alacağı bedeli, borçlu olduğu bir başkasına ödemesini isteyebilir mi?

Havale akdiyle borçlu, borcu kendi üzerinden başka bir şahsa nakletmiş yani ona havale etmiş olur. Borç kendisine havale edilen kişi ve alacaklının kabuluyle akid tamamlanmış olur. Muhalün aleyh (havaleyi kabul eden, yeni borçlu) tarafından borcun ödenmesiyle de akit sona erer. Muhil’in, “muhalün aleyhteki alacağından yapılması” kaydıyla yaptığı havaleye “mukayyed havale”; böyle bir kayıt bulunmayan havaleye…

Suyla karışan kadın sütü mahremiyete sebep olur mu?

Çoğunluğa göre, hısımlık doğuran sütün ilk iki yaş içinde içilmesi gerekir. Çünkü âyette “Anneler, çocuklarını iki tam yıl emzirirler.” buyurulmuştur. Hadiste “Süt hısımlığı ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur” buyurulur. (Buhârî, Nikâh, 21) Ebû Hanife’ye göre ise başka bir ayetten yola çıkarak emme süresi 30 aydır. Bu konuda İmameyn ve diğer üç mezhep imamlarının…