Sabah kalkınca ağızda olan sarı tükürüğü yutmak orucu bozar mı?
Sabah kalkınca ağızda olan sarı tükürüğü yutmak orucu bozar mı?
Uyurken ağız kapalı durduğundan dolayı uyanıp lavaboya tükürünce ağızdaki tükürüğün sarı olduğu görülüyor. Bu ilk uyandığında oluşan tükürüğü yutmak orucu bozar mı, her sabah uyanınca lavaboya tükürüp ağzı yıkamak mı gerekir?
Oruçlu olduğunu unutarak yutulan herhangi bir şey sebebiyle oruç bozulmaz. Dolayısıyla mazeretsiz şekilde kasıtlı olarak kan yutmak orucu bozar ve kaza gerektirir. Ancak dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü âdet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir. Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir hâlde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan / çekilen diş için de bu hâller geçerlidir. (Haddâd, el-Cevhera, I, 173)
Fakat Ramazan ayında oruçlu bir kimse tarafından ağızda bulunan beyaz veya sarı tükürüğü yutmak orucu bozmamaktadır, ancak ağızda bulunan bu tükürüğün biriktirilmesi, kaçınılması gereken bir davranıştır. İslam alimleri, tükürüğü biriktirerek yutmanın da aynı şekilde orucu bozmayacağını fakat buna ek olarak, tükürüğü biriktirmenin hoş olmadığı ve şüphesiz mekruh olduğuna dair uyarmaktadırlar.
Tüm bunların yanı sıra, ağza gelen tükürüğün katı balgam şeklinde olması halinde, yutulmadan peçete ya da benzeri bir şeye tükürülmesinin daha doğru olacağı belirtilmektedir. Oruçlu bir kimse tarafından tükürüğün yutulmasının yalnızca sakıncalı olmayıp, aynı zamanda orucu bozduğu durum ise, ağızdan çıkan tükürüğün geri yutulması halidir. Bu durumda denilebilir ki, ağızda biriktirilerek yutulan tükürük mekruhtur fakat orucu bozmamaktadır ancak ağızdan çıkan tükürük geri yutulursa bu durumda oruç bozulmaktadır.
URL Kopyala