Ramazan fitresini bir gün için vermek yeterli mi yoksa otuz gün için de verilmeli midir?
Ramazan fitresini bir gün için vermek yeterli mi yoksa otuz gün için de verilmeli midir?
Ramazan fitresini tüm Ramazan için 1 fitre vermek yeterli mi yoksa her bir gün için ayrı ayrı olarak 1 aylık fitre mi vermek gerekir?
Muhtemelen bu soru fidye ile fitre ibadetlerinin birbiriyle karıştırılmış olmasından kaynaklanmış olsa gerektir, bu nedenle her ikisini ayrı ayrı açıklamak doğru olacaktır:
FİDYE: Yaşlılık veya kalıcı hastalık sebebiyle Ramazanda tutulamayan her bir gün için fakirlere verilmesi gereken ödemeye fidye denir. Fidye Ramazanın başında verilebileceği gibi sonra da verilebilir ancak Ramazandan önce verilmesi caiz değildir. Birçok fakire verilebileceği gibi, bir fakire de verilebilir. Bunun için otuz günün fidyesi, ibaha (yemek yedirmek) sureti ile de ödenebilir. Şöyle ki, her günün orucuna bedel fakire sabah-akşam doyacak kadar yemek yedirilmesi yeterli olur.
FİTRE: Fitre sadakası ise; kurban vucubiyetine sahip olan her Müslümanın, kendisi ve ergen olmayan tüm çocukları için, Ramazan bayramına kavuşmanın bir nevi şükrü olarak ödenmesi vacip olan tek bir bedeldir. Bu da zekat gibi niyet edilerek fakirlere temlik şekli ile verilir, yemek ikramı şeklinde verilemez. Bu niyet, malı ayırırken yapılabileceği gibi, fakire verirken de yapılabilir. Ancak fakire bunu verirken fitre olduğunu söylemek gerekmez. Fitre sadakası, Ramazan Bayramının birinci günü fecrin doğuşundan itibaren vacip olursa da, bundan önce ve bundan daha sonra da verilebilir. Hatta Ramazandan önce de verilebilir, önceden verilmesiyle fakirler bayramlık ihtiyaçlarını gidermiş olurlar.
URL Kopyala