Radyo ve televizyon gibi araçlardan şarkıcı kadın dinleme ve izlemenin hükmü nedir?
Radyo ve televizyon gibi araçlardan şarkıcı kadın dinleme ve izlemenin hükmü nedir?
Şarkı söyleyen kadın sesinin canlı değilde radyo televizyon gibi iletişim araçlarından sanal kayıtlarla iletilmesi halinde hüküm nedir?
URL Kopyala
Resim, video ve televizyondaki görüntülere bakmak aynadaki hayallere bakmak gibidir. Şehvetsiz bakmak caiz, şehvet ile bakmak veya şehvete sebep olacak görüntülere bakmak veya sesleri dinlemek haramdır. Kadının varlığını hissetmek dahi erkeğin içinde ona karşı hissiyat oluşmasına sebep olabiliyor. Hatta bu sebeple tesettürlü bir kadına dahi şehvet ile bakmak haram kabul edilmiştir. Aynı şekilde kadının da erkeğe karşı hissiyat oluşacak şekilde bakması caiz değildir. Bu nedenle dijital ortamda da olsa kadınların program yapması ve zaruret olmadıkça bu kadınları dinlemek, izlemek de doğru değildir. Şehveti uyandıran her tür bakış ve ses haramdır velev ki sanal ortamda olsa dahi. Aynı şekilde, kadınların resimlerinin erkeklerin görebileceği ortamlarda paylaşılması da caiz değildir.
Genel olarak kadının sesinin avret olup olmaması konusunda alimlerin farklı yorumları vardır. Bazılarına göre kadının sesi avret değildir ancak bu daha çok konuşma şekliyle de ilgilidir. Kadının sesini avret olduğunu söyleyen alimlere göre, yabancı erkeklerin duyacağı şekilde yüksek sesle ilahi de olsa nağmeli söz söylemesi haramdır. Eğer söylenen sözlerde müstehcen şeyler varsa, bu haramlık ve günahı daha da artar. Hanefilere göre, kadının herhangi bir nağmeyi yabancı erkeklerin duyacağı şekilde seslendirmesi -ister çalgı aletleri eşliğinde olsun ister olmasın- haramdır. Eğer bu nağmelerde içkiyi övmek, kadını tasvir etmek gibi gayrimeşru şeylere yer verilirse, bunun haramlığı daha da fazla olur. (el-Cezeri, el-Fıkhu Ala’l-Mezahibi’l-Arbaa, 5/53-54)