Menü

Ortakların iki büyükbaş satın alıp etlerini karıştırıp taksim etmeleri caiz midir?

212 görüntülemeKurban Bahsi

Ortakların iki büyükbaş satın alıp etlerini karıştırıp taksim etmeleri caiz midir?

Biz 8 kişi 2 ayrı kurban aldık, biri 50 bine diğeri 40 bine. Kurbanlar kesildikten sonra etleri karıştırıp sekize bölelim, parasını da eti de eşit pay edelim dediler, bi sıkıntı olur mu?

Öncelikle; şayet ortakların tamamı iki hayvanı da birlikte satın almış olurlarsa ortaklar yediden fazla olmamalıdır. Zira ortakların her birinin büyük baştaki hissesi en az yedide bir olmak zorundadır. Ortaklar yediden fazla olduğu takdirde kişi başına yedide bir düşmemiş olacaktır. Fakat ondört kişiye kadar olan bir topluluğun ikiye bölünüp her bir hissedarın hangi hayvanda ortak olduğu belli olacak şekilde iki ayrı hayvan satın alarak yaptıkları kurban ibadeti ise sahihtir. Bu durumda da herkes hangi hayvana ortak olmuş ise o hayvanın etinde hak sahibidir. Ancak şayet hayvanlar kesildikten sonra etleri birbirine karıştırılır ise ortaklar arasında mülk şirketi oluşur.

Yani farklı kurbanlarda hissedar olan hayvan sahiplerinin etleri birbirine karıştırması yoluyla bir ortaklık meydana gelir. Satın alınan iki farklı kurbanlığın birebir aynı değer veya kiloda olması mümkün olmadığı için ortakların hakları birebir aynı değildir. Bu nedenle velev ki helalleşme olsa dahi yapılacak olan taksimde adil bölünme mümkün olmayacağından bu hayvanların etlerinin karıştırılması caiz olmayıp ayrı ayrı taksim edilmesi gerekecektir. Ancak şayet büyük hayvan sahipleri küçük hayvan sahiplerine bağış yapmak istiyorsa ayrı ayrı taksim yapılıp teslim alındıktan sonra ortaklardan bazısı diğerine ikramda bulunabilir.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..