Ortak malın zekatı nasıl hesaplanır, zekatını vermeyen ortaktan sorumlu olunur mu?
Ortak malın zekatı nasıl hesaplanır, zekatını vermeyen ortaktan sorumlu olunur mu?
Ortak ticari mal alınıyor 1 milyon 600 bin tl ye arsa mesela, bir kişi 1 milyon tl diğer kişi 600 bin tl ortak olarak, değeri her ay artıyor, 1 sene sonunda zekat verirken 2 kişi, ne kadar ölçüde hisse olarak zekatını verir, ve diğer kişinin zekat vermemesi ile veren de günahkar olur mu ortak olduğu için?
Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. 80,18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisab miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir. Ticaret malının zekâtı verilirken, satıldığı takdirde elde edilecek kâr dikkate alınmadan sanki malın aynından (bizzat kendisinden) zekât veriyormuş gibi zekâtın verileceği tarihteki değeri esas alınır. Yani zekat malının seneyi devriyesi dolup zekat ödeme günü geldiğinde, zekat verecek olan kişinin elindeki mevcut malı piyasadan tedarik edebileceği bedel ne ise o değer üzerinden hesaplayarak zekat vermesi gerekir.
Ortaklardan her biri de ortak maldaki hissesinin değerini bu şekilde tespit edip ona göre zekatını verir. Ayrıca İslâm’da sorumluluklar bireyseldir, herkes kendi görevini yapıp yapmadığının hesabını Allâh’a verecektir. (Necm Sûresi: 38-41) İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükâfat da bireyseldir. Buna göre ortaklardan birinin kendi zekatını ödememesinden dolayı diğer ortak sorumlu olmaz. Ancak her müminin bireysel vazifesi olan din kardeşine nasihat ayrı bir görevdir ve bu görev yerine getirilmelidir.
URL Kopyala