Namaz kılanın önünden geçmek günah mıdır?
Namaz kılanın önünden geçmek günah mıdır?
Ebû Said el-Hudrî’nin, Rasûlullâh’dan ﷺ rivâyeti şöyledir: “Sizden biri, (namaz kılarken) kıblesi ile kendi arasına birisinin girmesine mâni olabilirse olsun.” [1] Namaz kılan kişi, başkalarının geçmesine fırsat verir ve önünden geçen de geniş yer olmasına rağmen önünden geçerse her ikisi de günahkâr olurlar.
Ama namaz kılan, başkasının önünden geçmesine zemin hazırlamaz ve önünden geçen de geniş yer bulunmadığından ötürü önünden geçerse ikisi de günahkâr olmazlar. Şayet ikisinden birisi kusurlu olursa, kusurlu olan günahkâr olur. [2]
Saflar arasındaki boşluğu kapatmak için namaz kılanın önünden geçmek de haram değildir. Bu hususta Hanefî ve Şâfiî’ler ittifak halindedir. Kişi büyük bir mescitte (20 metre boyunda) veya açık alanda namaz kılıyorsa, sadece ayaklarının bastığı yerle secde ettiği yer arasından geçmek haramdır.
Eğer küçük bir mescitte kılıyorsa, ayaklarının bastığı yerle kıble duvarı arasından geçmek haramdır. Ayrıca Kâbe’ye mahsus olarak, tavaf eden kimsenin, namaz kılanların ayakları ile secde ettiği yer arasından geçmesi dahi haram değildir.
Kaynakça:
[1] Ebû Davûd, Kitâbu’s-salât, bâb-u mâ yu’meru’l-musallî en yedrae ani’l-memar 2, h. no: 699.
[2] Abdurrahmân el-Cezerî, el-Fıkh alâ’l-Mezâhibi’l-Erbaa, Kitâbu’s-salât, hukmu’l-murûr beyne yedeyi’l-musallî, c. 1, s. 246-247.
URL Kopyala