Müekked sünnetlerin terk edilmesi günah mıdır?
Müekked sünnetlerin terk edilmesi günah mıdır?
Sünneti müekkede terkine bazı alimler adet haline getirilirse günah olur diyor. Bazıları terki günah olmaz sadece kınanmayı gerektirir diyor. Bazıları küçük günah olur bazıları şefaatten mahrumiyet olur vb. diyor, doğru olan nedir?
Sünnet, kendi içinde müekked, gayr-i müekked olmak üzere iki kısma ayrılır. Sünnetin terki günah görülmez ve cezaya çarptırılmayı gerektirmez ise de farz namazların cemaatle kılınması, ezan gibi dini şiarlardan olan sünnetin, fert planında terki caiz olmakla birlikte toplum olarak tamamen terki ve ihmali caiz görülemez.
Bir beldede ezanın okunmaması herkesi sorumlu kılar. Ama bir kişinin ezan okuması ile o mesuliyet ortadan kalkar. Ezan gibi bir ibadet yapılmazsa, İslam’ın o beldede duyulmaması, halkın duyarsız kalması daha büyük bir vebal olacağı için, şahsi farzlardan daha önemlidir. Zira İslam toplumunu ilgilendiriyor. İslam alametleriyle ilgili olması açısından önem arz etmektedir.
Peygamber Efendimizin (s.a.s) devamlı yaptığı ve sırf bağlayıcı olmadığını göstermek için nadiren terk ettiği fiillere sünnet-i müekkede adı verilir. Sabah, öğle, akşam namazlarının sünnetleri ve yatsının son sünneti gibi. Bu kısma giren sünnetleri yerine getiren sevabı hak eder, terk eden ise cezayı hak etmemekle beraber, kınanma veya azarlanmaya müstahak olur. Ancak bununla birlikte bazı fakihler müekked sünnetlerin mazeretsiz şekilde ısrarla terk edilmesini günah olarak saymışlardır. (Raddu’l-muhtâr, 1/104)
URL Kopyala