Marketlerde satılan kurban hisselerine girmek caiz midir?
Marketlerde satılan kurban hisselerine girmek caiz midir?
Bu tür organizasyonlar şu nedenlerden dolayı caiz değildir:
1) Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu ortaklar Müslüman olup, her birinin Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın, en az yedide birine sahip olması gerekir. Marketlerin düzenlediği kurban organizasyonlarında, kimlerle ortaklık yaptığınızı bilmiyorsunuz. Marketlerin müşteri hizmetlerindeki temsilciler de, sizin hangi hayvanda ve kimlerle ortak olduğunuzu söyleyemiyorlar. Çünkü sistem, bir hayvana yedi ortaklık üzerinden değil, garanti edilen et üzerinden paylaşım yapılarak işliyor. Marketler bu işi “Ucuz et ve ödeme kolaylığı” sloganı ile öne çıkardığı için, bu amaçla et almak isteyen birisi de sizin hayvanınıza ortak olabilir. Hatta bu kişiler gayrimüslim de olabilirler, çünkü kurban alım işlemi herkese açıktır. Ortakların hepsinin Müslüman olması ve niyetlerinin ibadet olma şartı yerine getirilmediği için, bu organizasyonu yapan marketlerden kurban kesmek ibadet yerine geçmez.
2) Büyükbaş hayvana ortak olan kişilerin hisseleri, yedide birden daha az olmamalıdır. Marketler kurban kolilerine kg garantisi veriyorlar. Yani satılan hayvan diğerlerine göre daha ağır veya daha hafif olsa da farketmez, sizin alacağınız et miktarı belli. Hayvanın ağır olması durumunda, garanti edilen et miktarından sonra artan et, garanti edilen ağırlığın altında olan başka hayvanın etinin konduğu kolilere ilave ediliyor. Böylece, garanti edilen ağırlığın altında olan hayvanın etinin konduğu kolilerde, en az iki farklı hayvana ait et bulunuyor. Çünkü eksik olan ağırlık, eti fazla çıkan hayvanların parçalarından tamamlanıyor. Böylece eti başka hayvandan, ciğeri başka hayvandan, sakatatı başka hayvandan oluşan koliler meydana gelebiliyor.
3) Vekâletle kurban kesen kuruluşların, daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden topluca kesmeleri caiz değildir. Marketlerden aldığınız kolilerin içindeki etlerin, hangi hayvana ait olduğunu bilmiyorsunuz. Kesim yerine gidip hayvanınızın kesilmesini izleyemiyorsunuz. Kurbanınızın hangi kesimhanede saat kaçta kesildiği bilinmiyor. Böyle bir durumun olması da, başlı başına ibadetinizi zedeleyen bir husustur. Marketlerde kurbanlar topluca kesilip, daha sonra satılan koli miktarına göre paketleme işlemi yapılmaktadır. Yani “Bu kurbanı şu yedi kişi için kestik” diyebilecekleri bir sistem yoktur. Hayvanlar topluca kesilir, etler çeşitlerine göre ayrılır ve satılan koli miktarınca paketleme işlemi yapılır. Hayvan kesilmeden önce, kimin adına kesildiği açıklanmadığı için ve sizin hayvanınızın hangisi olduğu belli olmadığı için, bu yolla kurban ibadeti yerine gelmiş olmaz.
URL Kopyala