Kurbanlık hayvan sahibi kurbanın hisselerini farklı kişilere farklı fiyata satabilir mi?
Kurbanlık hayvan sahibi kurbanın hisselerini farklı kişilere farklı fiyata satabilir mi?
Kurbanda kayınpederimin ineğine ortağım, normalde hisse biraz daha fazla ama sen 2.250 verirsen yeter dedi, diğer ortaklar benden fazla para verirse kayınpederim benden az para alması caiz midir, hak olur mu?
Müşteriye karşı net ve şeffaf olup herhangi bir yanıltma olmaksızın, makul gerekçelerle bir malın farklı fiyat seçenekleriyle satılmasında bir sakınca olmaz. Genelde pazarcılar hedefledikleri kar marjını elde ettikten sonra, mal elinde kalıp bozulmasın diye akşama doğru daha düşük fiyata veya maliyetine hatta zararına da satış yapabilmektedir. Müslüman, her alanda olduğu gibi ticaret hayatında da doğruluktan ve dürüstlükten ayrılmadan, satışa konu olan malları makul bir kâr oranıyla satmalıdır.
Hayvanın sahibi farklı zamanlarda yedi hisseyi farklı kişilere, farklı fiyatlarla satabilir ancak ister bir kısmı kendinde kalsın ister tamamını satsın, sonunda kişi başı düşen bütün hisseler en az hayvanın yedide birine tekabül etmek zorundadır. Bir büyük baş hayvanın yedi hissesinden herbirini farklı fiyatlarla satmak hukuken geçerli olup kesilen kurbanlar da sahih olur ve yapılacak olan paylaşım da ödenen paraya göre değil, satın alınan hisse adedine göre yapılır. Ancak bu durum ahlaken kesinlikle doğru bir davranış değildir. Hissedarların bu farklı fiyatlardan haberdar olmaması uygun olmadığı gibi, verilen fiyat bilgisinde yalan beyanda bulunmak da sorumluluk gerektirmekle birlikte, ortaklar tarafından daha sonra öğrenildiği takdirde hoş olmayan bazı sakıncalar meydana getirebilir. Bu açıdan mümkün olduğu kadar, aynı kurbanın hisselerini aynı fiyattan satmak daha uygun olur.
URL Kopyala