Kozmetik ürün ve kadın elbisesi ticareti yapmak caiz mi?
Kozmetik ürün ve kadın elbisesi ticareti yapmak caiz mi?
Makyaj malzemelerinin içeriğinde yanlış katkılar varsa ve ben bunu bilmeden satarsam, aynı şekilde renkli ve çiçekli elbise alan kadın dışarıda giyse ve makyaj malzemesini kullanıp dışarıya çıksa günah bana da yazılır mı?
URL Kopyala
Masiyete yardım etmek veya günah işleyen kişinin o günahına destek olacak yardımda bulunmak yasaklanmıştır. Yüce Allah bu hususta şöyle buyurmuştur; “İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın; günah ve haddi aşmakta yardımlaşmayın.” (Maide, 5/2) Dinimizde yasak olan şeylere zemin hazırlamak, tüketimi günah olan malları ikram etmek, satışına katkı sağlayan işleri yapmak, çalışmak günah olduğu gibi, böyle şeylerin yapılmasına sebep olmak, vesile ve aracı olmak, rıza göstermek ve her türlü yardımcı olmak da günahtır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), haram bir maddeyi kullananla birlikte, onu imal eden, taşıyan, aracılığını servisini ve sunumunu yapan kişilerin de aynı günaha girdiğini bildirmiştir. (Ebû Dâvûd, Eşribe 2; İbn Mâce, Eşribe 6)
Bu itibarla günahın işlenmesinde her türlü katkıda bulunmak, sebep ve vesile olmak da günahtır, bilerek böyle bir durumda bulunan herkes sorumlu olacağı gibi insanlardan bunu yapmasını istemek de caiz değildir. Dolayısıyla kadınların ev dışında giydikleri caiz olmayan kıyafetlerin ticaretini yapmak caiz değildir. Herhangi bir gayrimeşru içeriği bulunmayan kozmetik ürünlerinin ticareti yapılabilir. Ancak satıcı, bir ürünün Allah’ın haram kıldığı bir hususta kullanacağını bilirse onu satması caiz değildir. Zira bu konuda günah için vesile olmak ve yardımlaşmak mevcuttur. Fakat kadının kendi kocası için kullanacağı biliniyor veya uygun olmayan şekilde kullanılmayacağı kanaati hakimse satmasında bir sakınca yoktur. Aksi halde günaha aracı olmak da günahtır, bu nedenle bu ürünlerin satışı hususunda birkaç detay mevcuttur:
a) Dışarıda haram bir şekilde kullanacağı bilinen kimseye satılamaz.
b) Mubah süslenme amacıyla kullanan kimseye satılabilir.
c) Uygun olmayan şekilde kullanılmayacağı kanaati hakimse satılabilir.
d) Satılan ürünün içeriğinde kullanımı mubah olmayan sakıncalı bir madde bulunmamalıdır.
Allah razı olsun hocam