Kişinin bir tane evi varken kirada otursa kurban kesmesi vacip olur mu?
Kişinin bir tane evi varken kirada otursa kurban kesmesi vacip olur mu?
Hocam kişinin nisap miktarından fazla bir tane evi olsa ve bu kişi bu evinde değilde başka bir evde kirada otursa bu kişinin kurban kesmesi gerekir mi? Ayrıca bu kişinin evini kiraya vermesi veya vermemesi hükmü değiştirir mi?
URL Kopyala
Zekâtta olduğu gibi, kurban nisabı üzerinden bir sene gibi bir müddetin geçmesi şart değildir. Kurban kesmenin vacip olması için Kurban Bayramı’ndan önce yahut Kurban Bayramı’nın 1., 2. ve 3. günleri içinde de nisap miktarına ulaşan bir mala sahip olmak yeterlidir. Yâni kurban için nisap miktarını tutan malın üzerinden bir yılın geçme şartı aranmaz. Meselâ Kurban Bayramı’nın birinci günü ihtiyaçlarının dışında eline nisap miktarına ulaşan bir para geçen kimsenin kurban kesmesi vâciptir. Ayırca koyun, keçi ve sığır gibi otlayan hayvanlar ve ticaret malları nisap miktarında hesaba dahil edilir. Bu malların çoğalan ve artan cinsten olması da şart değildir. Mesela yirmi tane koyunu olan bir kişinin koyunlarının toplam tutarı altın nisap miktarını buluyorsa, bu insan zengin demektir.
Yine elinde nisap miktarına ulaşan ticaret malı bulunan bir kimse de kurban hususunda zengin sayılır ve kurban keser. Bir kimsenin kendi oturduğu evden başka bir evi olursa, onu ticaret veya kira için kullanmasa bile yine onun için kurban vacip demektir. Fakat sadece bir evi olan kişi bu evi satıp kazanç elde etmek amacıyla almış ise ister orada kendisi otursun isterse kiraya versin bu ev için hem zekat hem de kurban gerekir. Şayet satıp kazanç elde etmek kastıyla alınmış değilse bu durumda da ister kendi otursun ister kiraya versin hem zekat hem de kurban gerekmez.