Kişi karısının altınlarının zekatını kayınvalidesine verebilir mi?
Kişi karısının altınlarının zekatını kayınvalidesine verebilir mi?
Hocam bir kadının zekat miktarı altını var. Kadın çalışmadığı için yani kendi geliri olmadığı için kadının altınlarının zekatını kocası veriyor. Kocası hanımının altınlarının zekatını kayınvslidesine yani hanımının annesine verebilir mi?
Kişi kendi yetkisinde olan tasarruflarda kendisi bulunabileceği gibi, bir başkasını da bu tasarrufları yapmaya vekil kılabilir. Bunların içinde; zekat, fitre, fidye gibi malî ödemeler veya udhiyye, adak, akika gibi tüm kurban çeşitleri de vardır. Bu tasarruflara vekalet verme şekli; sarahat yoluyla olan açık söz ya da yazı ile olabileceği gibi rıza’ya delalet eden davranışlar ile de olması mümkündür. Dolayısıyla kullar üzerine vacip olan malî ibadetlerden herhangi birinin, o ibadet ile mükellef olan kişinin açıkça onayını alarak veya bilgisi dahilinde razı olması ile de bir başkasının ödemesi yoluyla bu ibadetler yerine gelmiş olur.
Ancak ibadet yönüyle kullar üzerine vacip olan mâli mükellefiyetler usul ve furûa eda etme yoluyla kişinin üzerinden düşmez. Yani zekat, fitre, fidye, adak, öşür, keffaret bedeli, iskat bedeli ve benzeri mâli ödemeler; evlat, torun, anne, baba, dede, nine ve ayrıca eşe de verilmez. Verilmiş olsa geçerli olmaz, iadesi gerekir. Zira bu kimseler den durumu iyi olan, muhtaç olanın nafakası ile mükelleftir, onu zaten bakması gerekir. Bu mali mükellefiyetler ise ayrıca yabancı fakirlere ödenmesi gereken sorumluluklardır, fakir olan kardeş, yeğen, amca, hala, teyze, bunların çocukları, kayınpeder, kayınvalide ve bunların çocuklarına (eş hariç) verilebilir. Dolayısıyla her ne kadar burada ödemeyi yapan damat olsa da hanımının altınlarının zekat ödemesi olduğu için kayınvalidesine vermesi kadının annesine zekat vermesi anlamına gelecek ve zekat geçerli olmayacaktır.
URL Kopyala