Menü

Kaylule yani gündüz uykusunun hangi vakitlerde yapılması sünnettir?

309 görüntülemeSünnet ve Bid'atler

Kaylule yani gündüz uykusunun hangi vakitlerde yapılması sünnettir?

Kaylulenin asgari miktarı ne kadar uzundur, öğle vaktinin girmiş olması şart mıdır ve öğle namazını kılmadan kaylule uykusu yapılabilir mi?

Rasûl-i Ekrem Efendimiz’in (s.a.s.) uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. İmkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu, buna “kaylûle” denir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bununla alakalı olarak da: “Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!” (Hâkim, I, 588) buyurmuş ve bu uykunun daha ziyade gece ibadetine yardımcı olacağını ifade etmiştir.

Cuma günleri cuma namazı kılındıktan sonra kaylûle yapıldığına dair sahâbeden gelen rivayetler diğer günlerde de bunun öğle namazından sonra gerçekleştirildiğini göstermektedir. Ancak daha önce kaylûle yapıp vaktini geçirmemek şartıyla öğle namazını sıcağın etkisinin azaldığı vakte kadar tehir de (tebrîd) câiz görülmüştür. Bu âdetin yaygın olduğu yerlerde zaruret dışında kaylûle yapanın ziyaret edilmesi, uykudan kaldırılması nezaketsizlik sayılmıştır. İbn Abbas, ilim öğrenmek için kapısına gittiği kimse eğer kaylûle yapıyorsa onu rahatsız etmez, uyanmasını beklerdi. (Hatîb el-Bağdâdî, I, 158)

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 12/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..