Kasık ve koltukaltı tıraşını 40 günden fazla geciktirmek günah mıdır?
Kasık ve koltukaltı tıraşını 40 günden fazla geciktirmek günah mıdır?
Kasık kıllarının ve koltuk altı kıllarının mümkünse her hafta temizlenmesi müstehap kabul edilmiştir. Koltuk altlarını yolmak sünnet olmakla beraber tıraş etmekte de bir sakınca yoktur. Bu mümkün olmuyorsa iki haftada bir temizlenmeli azami olarak da kırk günü geçirmemeye çalışmalıdır. (el-Muğni ve Şerhu’l-Kebir 1/70–72) Vücuttaki kılların büyümesi hormonlarla ilgili bir durum olduğu için kişiden kişiye değişiklik arz edebilir. Dolayısıyla her Müslüman kendi durumuna göre koltuk altı ve kasık temizliğini gereken aralıklarla yapacak ve azami süre olan kırk günü geçirmemeye dikkat edecektir. Kasık kıllarının temizliğiyle ilgili olarak bazı kaynaklarda “göbek altından itibaren temizlenmelidir” dense de asıl olan avret yeri ve etrafındaki kılların temizlenmesidir.
Hz. Ebu Hureyre’nin (r.a.) rivayetinde; Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Etek tıraşı olmak, sünnet olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek fıtrattandır. (Peygamberlerin uyguladıkları prensiplerdendir ve yaratılışın gereğidir)” (Neylu’l-Evtar, 1/108) Kütüb-i Sitte’de yer alan söz konusu hadiste geçen hususlar, bütün mezheplerin ittifakıyla sünnettir. (Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/306-308) Ayrıca Peygamberimizin (s.a.s.) sünnet olmanın dışındaki diğer işlevleri cuma veya perşembe günü yaptığına dair rivayetler vardır. (Zuhaylî, a.g.e. 1/311) Bunları yapmayı kırk günden fazla geciktirmek bütün mezheplere göre mekruhtur. (Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/311) Hanefilere göre bu gecikme tahrimen mekruh olarak değerlendirilmektedir. (Cezerî, el-Fıkhu ala’l-Mezahibi’l-arbaa, 2/45)
Bununla birlikte taharetin daha güzel yapılabilmesi için gerek duyulduğu takdirde makat kıllarının izalesi de tavsiye edilmiştir. (Raddul’Muhtâr, 2/481) Dolayısıyla bir kişi kirliliğe sebebiyet vermesi veya kendisini rahatsız etmesi gibi durumlardan ötürü makat kıllarını tıraş etmesi uygun görülmüştür. Ayrıca vücuttan koparılan bütün kılların toprağa gömülmesi mendup kabul edilmiştir. Yani insan topraktan yaratılmış kerim bir varlık olduğu için ondan ayrılan parçaların da toprağa gömülmesi güzel bir davranış olarak görülmüştür. Hela ve hamama atmak ise günah değilse de uygun görülmemiştir. (Kurtubî, el-Camiu lî-Ahkâmi’l-Kuran, II/105; Alâuddîn Abidîn, el-Hediyyetu’l-Alâiyye, s. 335) Bir bez veya tuvalet kağıdı gibi bir şeye sarılarak gömülebilir, gömme imkanı yoksa çöpe atılabilir.
URL Kopyala