Menü

İşverenlerin çalışanların ihtiyaçlarını zekatlarından karşılaması caiz midir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
323 görüntülemeZekat ve Öşür

İşverenlerin çalışanların ihtiyaçlarını zekatlarından karşılaması caiz midir?

Çalışanlarımızın diş tedavisi veya başka rahatsızlıkları dolayısıyla sağlık giderleri olduğu zaman bize gelip durumlarını arz ediyorlar. Biz de kendilerine gerekli tedavi masrafını veriyoruz. Bunu zekat niyetiyle vermemiz caiz olur mu?

İşveren, zekât alabilecek durumda olan işçisine hak ettiği ücretinin yanı sıra zekât da verebilir. Ücret ve zekât farklı şeyler olduğu için, biri diğerini etkilemeyeceği gibi, birbirlerinin yerine de geçmezler. İş akdi feshedildikten sonra da işverenin, eski işçilerinin ihtiyaçlarını onlara zekât vererek gidermesi takdir edilecek bir davranıştır. Ancak, işçinin resmiyette işten çıkarılmış gösterilip, fiilen işe devam etmesi ya da iş akdinin fesh edilmemiş olması durumunda, yapılan hakkediş ödemesinin zekât kaleminden olması caiz değildir. Çünkü işveren, birinci durumda gerçekte çalışan işçinin ücretini, ikinci durumda da iş akdini fesh etmediği için, resmen devam eden işçi ücretini vermekle yükümlüdür.

İfade edildiği gibi, işçi ücreti ile zekât birbirinden farklı ve biri diğeri yerine geçmeyen iki ayrı yükümlülüktür. Ücret yükümlülüğünün zekât kaleminden karşılanması, işverenin hukuken ödemesi gereken ücretten bir hile ile kurtulması anlamına gelir. Bunu yapması durumunda ise, gerçekte işçi ücretini ödemiş olduğundan zekâtını vermiş sayılmaz. Sonuç olarak fiilen işçisi olan kişinin iş sözleşmesinde geçen bir ödemesini zekatından ödemesi zekat sayılmaz ancak sözleşmede geçmeyip zorunlu olmadığı halde ekstra bir ikram olarak zekat verebilir.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 22/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..