İslâmî usûllere göre kesilmemiş bir hayvanın derisini temizlemek mümkün müdür?
İslâmî usûllere göre kesilmemiş bir hayvanın derisini temizlemek mümkün müdür?
Domuzdan başka, eti yenen ve yenmeyen bütün hayvanların derileri; şayet hayvan şerî usûle göre kesilmişse, herhangi bir tabaklama işlemine gerek kalmaksızın temiz sayılır. Böyle bir deri üzerinde namaz kılınabilir. Domuzdan başka bütün hayvanların derileri şerî kesimle boğazlanma yoluyla temiz olacağı gibi, deriyi tabaklama yoluyla da temiz olurlar. Şu hâlde boğazlanmaksızın kendi kendine ölmüş bir hayvanın derisi, tabaklama yoluyla temiz hale getirilip kullanılabilir.
İbni Abbâs’tan (r.a) rivâyet edildiğine göre: Rasûlullâh Efendimizin (s.a.v) muhterem zevceleri Sevde binti Zema’nın (r.a) bir keçisi kendiliğinden öldüğünde: ‘Yâ Rasûlallâh! Bizim keçi öldü’ diyerek durumu Allâh Rasûlüne (s.a.v) bildirdi. Peygamber Efendimiz’de (s.a.v) ona: ‘Derisini alsaydınız ya?’ dedi. Hazreti Sevde (Radıyallâhu Anhâ): ‘Ölmüş bir hayvanın derisini mi alalım?’ dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v): ‘Siz onu yemeyeceksiniz. Onu tabaklayıp daha sonra faydalanacaksınız’ buyurmuştur. Hazreti Sevde (r.a) derhal birini gönderip ölmüş keçinin derisini yüzdürdü ve kendi eliyle onu tabakladı. Böylece temizlenmiş olan bu deriyi, yırtılıncaya kadar su tulumu olarak kullandı.” [1]
Tabaklama iki türlü yapılır:
Hakikî Tabaklama: Şap, tuz gibi kimyevî maddeler ve ilâçlarla yapılan tabaklama.
Hükmî Tabaklama:Deri ve postekilere toprak serpmekle veya onları güneşe, havaya ve rüzgâra karşı bırakarak kurutmakla yapılan tabaklama.
Her iki usûlle de deri temizlenmiş olur. Üzerinde namaz kılınabilir.
Kaynakça:
[1] Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 5, s. 156, h. no: 3026.
URL Kopyala