İslam’da zar atma, zarlı oyun oynamanın hükmü nedir?
İslam’da zar atma, zarlı oyun oynamanın hükmü nedir?
İslam’a göre zar atmanın hükmü nedir? Kumar içermeyen, sadece oyun amaçlı kullanımı caiz midir?
URL Kopyala
Kumar olsun veya olmasın İslam’da zar atma, zarlı oyun oynamanın haram olduğunu ifade eden sahih hadisler şunlardır:
(1) Süleyman bin Bureyde (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasûlullâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
مَنْ لَعِبَ بِالنَّرْدَشِيرِ، فَكَأَنَّمَا صَبَغَ يَدَهُ فِي لَحْمِ خِنْزِيرٍ وَدَمِهِ
“Kim, zar ile oynarsa, elini domuzun eti ve kanı içinde boyamış gibi olur!” (Müslim 2260/10, Ebu Davud 4939, İbni Mace 3763, Buhari Edebü’l-Müfred 1271, Ahmed bin Hanbel Müsned 5/352, 361)
(2) Ebu Musa el-Eşari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
مَنْ لَعِبَ بِالنَّرْدِ فَقَدْ عَصَى اللهَ وَرَسُولَهُ
“Kim, zar ile oynarsa, andolsun ki, Allah’a ve Rasulü’ne isyan etmiştir!” (Ebu Davud 4938, İbni Mace 3762, Buhari Edebü’l-Müfred 1272, Ahmed bin Hanbel Müsned 4/394, 397, 400, Malik Muvatta 2/729)
(3) Abdullah ibni Mes’ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Şu öne doğru itilerek atılan (satranç) ve üzerlerinde işaretler bulunan bu iki küp şeklindeki şeylerden (zardan, tavladan ve okeyden) uzak durunuz! Kuşkusuz ki, bunlar Acemlerin/yabancıların kumarıdır!” (Ahmed bin Hanbel Müsned 1/446, Buhari Edebü’l-Müfred 1270)
عَنْ نَافِعٍ: أَنَّ عَبْدَ اللهِ بْنَ عُمَرَ كَانَ إِذَا وَجَدَ أَحَدًا مِنْ أَهْلِهِ يَلْعَبُ بِالنَّرْدِ ضَرَبَهُ، وَكَسَرَهَا
(4) Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi: “Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma), ailesinden birini zar ile oynarken bulunca, onu döver ve zarını kırardı!” (Buhari Edebü’l-Müfred 1273)
(5) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, Allah size içkiyi, kumarı, zarı (zar ile oynanan oyunları) ve tavlayı yasakladı/haram kıldı!” (Ahmed bin Hanbel Müsned 2625, Tabarani Mucemu’l-Kebir 12601)
عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو بْنِ الْعَاصِ قَالَ: اَللاَّعِبُ بِالْفُصَّيْنِ قِمَارًا كَآكِلِ لَحْمِ الْخِنْزِيرِ، وَاللاَّعِبُ بِهِمَا غَيْرَ قِمَارٍ كَالْغَامِسِ يَدَهُ في دَمِ خِنْزِيرٍ
(6) Abdullah bin Amr bin As’ (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “İki zarla kumar oynayan kişi, domuzun etini yiyen gibidir! Kumar olmaksızın bu iki zarla oynayan kişi de, elini domuzun kanına bulayan gibidir!” (Buhari Edebü’l-Müfred 1277)
Not: Hadislerin metninde geçen nerdeşir, zar ve tavla oyunu demektir. Burada eli, domuzun kanı ile boyamaktan murad domuzun etini yemek olduğu söylenir. Çünkü eli ete daldırmak ekseriyetle yemek yerken olur. Buna binaen, zar ile her hangi bir oyun oynamak ve tavla oynamak haramdır! Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) zar ile oyun oynamayı haram olan bir şeye benzetmiştir! Alimlerin geneli, zar ile her hangi bir oyun oynamayı ve tavla oynamanın haram olduğunu söylemişlerdir!