İnternette satış yapan firmanın cüzdan sistemiyle hesaptan taksitli alışveriş caiz mi?
İnternette satış yapan firmanın cüzdan sistemiyle hesaptan taksitli alışveriş caiz mi?
Hepsiburada limitimle hepsiburada dan taksitli alışveriş yapabilir miyim?
URL Kopyala
Firmanın konuyla ilgili açıklaması şu şekildedir: Hepsipay ana sayfasında bulunan DOLDUR butonunu kullanarak anlaşmalı bankaların sana özel sunduğu 36 aya varan kredi tekliflerinden sana uygun olanı seçerek cüzdanını doldurabilirsin. Hepsiburada Alışveriş Kredisi, kullanıcılara belirli bir alışveriş tutarı için vade farksız taksit imkanı sunar. Yani seçilen ürün veya ürünlerin fiyatını taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Bu kredi, belirli bankaların kredi kartlarına tanımlanan bir ödeme seçeneğidir. Genellikle belli bir süre için geçerli olur. Yalnızca onaylı limiti olan müşteriler Hepsipay üzerinden kredi kullanabilir.
Cüzdan sisteminde biriken paralar repo gibi gayrimeşru işlemlerde değerlendirilmediği takdirde; ön ödemeli isticrar kabilinden olarak, hesaba yatan para firmaya borç verilmiş sonrasında yapılan alışveriş neticesinde müşterinin ödemesi cüzdanda ki alacağından yapılmış olur. Bu tarz uygulamlara dair örf bulunması durumunda müteahhir fakihler tarafından caiz görülmektedir. Fakat öncelikle belirtmek gerekir ki İslâm Fıkıh Konseyi’nin kredi kartları hakkındaki kararnamesinde; ‘alacaklının borçluya, borcunu belirlenen vakitte ödemediği takdirde, belirli nispette bir malî ceza şart koşması Kur’ân’ın yasakladığı cahiliye fâizinin ta kendisi olması sebebiyle kredi kartı kullanmanın caiz olmadığı’ belirtilmiştir.
Buna rağmen kullanılmış olsa şayet bonus veren kart faizli bankanın kredi kartı ise ve bunu kendi kazancından veriyorsa bu puanları kullanmak caiz olmaz. Zira kazancının tamamı yada çoğu gayri meşru olan müesseselerin hediyesini, ikramını almak helal değildir. Şayet bunu veren katılım bankası ise durum şüphelidir, zira katılım bankaları birçok fasit akit muamelesinde bulunmaktadır, fasit akitlerde İslâm fıkhında günah bakımından faizden farksız olduğundan kazançları şüpheli kazanç hükmündedir. Ayrıca banka, anlaşma gereği kartın çekildiği esnafa ödemeyi yaklaşık bir ay sonra yapıyor ve bu zamana zarfında parayı faizde çalıştırıyor. Şayet esnaf bankadan parasını peşin çekmek isterse de %3 civarı komisyon kesip eksik ödüyor ve faiz kazancı elde ediyor, bu kazançtan da kart sahibine bonus, para puan vb. adı altında promosyon verebiliyor. Sonuç olarak, kredi kartı kullanmak ve kullanıma bağlı verilen kazanımlardan sakınmak gereklidir.
Ayrıca hiçbir banka faizsiz borç vermeye yanaşmaz ve sadece faizsiz kredi seçeneği sunmaz. Ya bunun altında sıfır faiz kılıfı adı altında müşteriye yansıtılmayan faizli işlem vardır ya da örneğin; 300 bin TL’nin tamamının çekilmesi zorunlu olup sadece 100 bin TL ye kadar faiz uygulanmaması, kalan 200 TL’ye faiz uygulanması gibi bir aldatmaca vardır. Bunu ispatlamak amaçlı, faizsiz kredi verdiğini iddia eden bir banka açıklamasından örnek: “Kredinin geri ödemesi en fazla 12 ay taksitle yapılıyor ve en fazla 7500 TL sıfır faizli kredi veriliyor. 12 aylık geri ödeme planında aylık taksit tutarı 625 TL’ye denk geliyor. Bu kredi için 39,38 TL’lik bir kredi tahsis ücreti alınıyor”!.. Ayrıca velev ki çekilen kredi birebir geri ödeniyor olsa bile; kazancının tamamı ya da çoğu gayri meşru olan kişi ya da müesseselere alışveriş yapmak, kredi/borç alıp vermek, ikramını ve hediyesini almak harama yakın mekruhtur.