Menü

İçeriğinde şarap sirkesi yazan salata sosunun tüketimi caiz midir?

456 görüntülemeİçki, Alkol ve Uyuşturucular

İçeriğinde şarap sirkesi yazan salata sosunun tüketimi caiz midir?

Daha önce sirkeler hakkında soru sorulmuş ama içim rahat etmedi içeriği paylaşıp tekrar sormak istedim hocam. İçeriğinde aşağıdaki maddelerin bulunduğu bir ürünün tüketimi caiz olur mu? Su, balsamik sirke “Aceto Balsamico Di modena, I.G.P.” (%28), şarap sirkesi, konsantre üzüm şırası, renklendirici, karamel, glikoz-fruktoz şurubu, kolza yağı, tuz, şeker, üzümsuyu konsantresi, zeytinyağı, asitlik düzenleyici sodyum asetat, kıvam arttırıcılar, Karragenan ve keçi boynuzu gamı.

Gerek İslam’dan önce, gerek sonrasında eski tıpta sirke çokça kullanılmıştır. Değişik virüs ve bakteriyi öldürme özelliğine sahip olduğundan mide, bağırsak ve vücuttaki yaralarda kullanıldığı ve olumlu neticeler alındığı bildirilmiştir. Sirke ile ilgili bazı hadisi şerifler şöyledir: – “Bir yiyecek olarak sirke ne güzeldir.” (Müslim, Eşribe, 164-169) – “Sirke ne güzel katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan bir ev fakirleşmez.” (İbn Mace, Etime 33)

Şarap üretiminde ürün hava ile kesinlikle temas ettirilmemesi, yani oksijenle etkileşime girmemesi gerekir. Eğer ki şarap hava alır ve fazla ışık altında kalırsa, zaman içerisinde sirkeleşecektir. Sirke üretiminde de buradan anlaşılacağı gibi, oksijene ihtiyaç vardır. Bu nedenle üzüm suyundan elde edilen şarap daha sonra sirkeye dönüşmesi mümkündür fakat sirkeleştikten sonra şaraba dönüşmek mümkün olmaz. Haram olan bir şey, fermantasyon yoluyla helale dönüşebilir. Şaraptan dönüşen sirkeyi kullanmak helaldir. Dolayısıyla bu içerikte ifade edilen şarap sirkesinden maksat şaraptan sirkeye dönüşen veya üzüm suyu ile elde edilen bir sirke ise bunda bir sakınca yoktur. Fakat ürünün içeriğinde başka birçok sakıncalı maddeler mevcuttur.

Örneğin renklendirici madde bitkilerden elde edildiği gibi Karmin böceğinden de elde edilmektedir ve burada ürünün e kodu ve detayı bildirilmemiştir. Kanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için Böcekler onu yemezler. Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı “Canadian oil, low acid” kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır. Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı. Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler. Keza kıvam artırıcıların da sağlıklı sağlıksız ve haram çeşitleri bulunmaktadır burada e kodu yazılı olmadığı için durum şüpheli olmaktadır. Ayrıca karragenan bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir. Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen ve de sağlığa zararlı katkılardandır.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 31/07/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..