Fırın, pastane sahipleri hangi malları zekat hesabına dahil eder?
Fırın, pastane sahipleri hangi malları zekat hesabına dahil eder?
Pastanesi veya fırını olan şahıs zekatını nasıl hesaplar. Un, şeker, tuz zekata tabi midir?.
URL Kopyala
Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. 24 ayardan 80,18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, nisap miktarı mala sahip olmasının üzerinden bir kamerî yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (% 2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir. Zekât, diğer şartlar yanında, hakikaten veya hükmen elde mevcut bulunup üzerinden bir kamerî yıl geçen maldan verilir. Ticaret malının zekâtı verilirken, satıldığı takdirde elde edilecek kâr dikkate alınmadan sanki malın bizzat kendisinden zekât veriyormuş gibi zekât hesaplama anındaki cârî/güncel değeri esas alınır. Şayet ekmek ve pasta çeşitleri gibi üretimi yapılıp satılan mal ise o günkü maliyet fiyatından hesaplanır. Depodaki un, şeker ve benzeri üretimde kullanılacak mallar ise o gün piyasadan hangi fiyata alınabilecek ise o fiyattan hesaplanır. Üretimde kullanılan makine ve araç gereçlerle birlikte buzdolabı gibi demirbaş eşyalar ise zekata tabi değildir.