Erkeklerin ipek giymesi veya ipekli bir eşyayı kullanmasının hükmü nedir?
Erkeklerin ipek giymesi veya ipekli bir eşyayı kullanmasının hükmü nedir?
İpeğin elbisede 4 parmaktan az işleme şeklinde olması veya savaşta giymek yahut savaş dışında elbise dışında eşyalarda, aletlerde, araçlarda kullanmak caiz mi?
Erkeklerin ipek giymesi haramdır. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir. (Ebû Dâvud, Libas, 12; İbni Mâce, Libas, 19) Buna binaen iç ve dış elbise olarak erkeklerin ipek giymesi haram, kadınlara her çeşit ipek eşya caizdir. Evin içini ipekli kumaşlar ile bezemek, böbürlenmek için olmadığı takdirde caiz görülmüştür. İmam Ebu Hanife’ye göre; ipeği yastık olarak kullanmakta ve altına serip üzerine yatmakta da herhangi bir mahzur yoktur. Çünkü bu, ipeği hafife almaktır. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed’e göre ise ipeği yastık olarak kullanmak, üzerine uzanmak ve oturmak mekruhtur. Böyle ihtilaflı meselelerde ihtiyatlı davranmak takvaya daha uygundur.
İpek karışımı elbise giymeye gelince: İçinde ipek karışımı olan elbiseyi giymek caizdir ve az miktarda ipek mazur görülür. Zira az miktar ehemmiyetsizdir. Bu da üç veya dört parmak kadar olur. Buna göre, dikişi ipek olan elbiseleri giymek caizdir. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, savaşta zaruret dolayısıyla çözgü ve argacı (boyuna ve enine ipleri) ibrişim olan en güzel ipek türünü giymekte bir mahzur yoktur. Çünkü savaşta bu ipeğe ihtiyaç vardır. Bu ipek türü sağlamlığı sebebiyle kişiyi silah darbelerinden korur ve kişiyi daha heybetli gösterip düşmanların kalbine korku salar. İmam-ı Azam ise yasağın umumi olması sebebiyle bunu mekruh görmüştür. Ona göre, bu konudaki zaruret karışık ipekli giyinmekle de giderilebilir. (Vehbe Zuhaylî, IV, 353)
URL Kopyala