Dört mezhepe göre namaz kılmayanın hükmü nedir?
Dört mezhepe göre namaz kılmayanın hükmü nedir?
Hanefîler’e göre, tembellik yüzünden namazını terk eden kimse, namazı inkâr etmediği sürece dinden çıkmaz, ancak günahkâr, fâsık olur. Kendisi bu konuda uyarılarak tövbeye davet edilir, kötü örnek olmaması için hapsedilerek toplumdan uzaklaştırılır ve ıslah etmek amacıyla dövülür. Ramazan orucunu terk eden kimse de bunun gibidir.[1]
Büreyde’nin (r.a) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Allâh Rasûlü (s.a.s.), namaz kılmamakla ilgili şöyle buyurmuştur:
“Kâfirlerle aramızı ayıran fark, kılmayı taahhüt ettiğimiz namazdır. Kim namazı terk ederse, kâfir olur.”[2] Bu hadîs-i şerîfte yer alan “kâfir olur” hükmü ile tembellikten namaz kılmayanın mı kastedildiği, namazı hafife alanın mı kastedildiği, namazı inkâr ederek terk edenin mi kast edildiği konusu âlimler arasında tartışılmıştır.
Bazı âlimler: “Namazı önemsememek küfür sebebi olur” derken; bazıları ise: “Namazı inkâr ederek terk edenin kâfir olacağı” görüşündedir. Bu hadîsin zâhirine bakan İmâm Ahmed bin Hanbel, kılmayanın küfre girdiği görüşündedir. Hanefîler, Mâlikîler, Şâfiîler ise, “inkâr” olmadıkça, namaz kılmayanın küfrüne hükmetmemişler, ancak namaz kılmayanın hemen tevbe etmesini teklif etmişlerdir.
Kaynakça:
[1] Haskefî, ed-Dürru’l-Muhtâr ve Hâşiyetu ibn âbidîn, c. 1, s. 352, ez-Zühaylî, el-Fıkhul-İslâmî ve Edilletuhû, c. 1, s. 659.
[2] Nesâî, Kitâbu’s-salât, bâbu’l-hükmi fî târiki’s-salât 1, h. no: 463.
URL Kopyala