Cilt bakımı, ciltteki kırışıklıkların giderilmesi için yapılan işlemler caiz midir?
Cilt bakımı, ciltteki kırışıklıkların giderilmesi için yapılan işlemler caiz midir?
İslam’da, yaratılıştan getirilen özellikleri (fıtrat) değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır. (Nisa, 4/119; Rûm, 30/30) Peygamber Efendimiz (s.a.s.), güzelleşmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi işlemleri, yaratılışı değiştirmek kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını ifade etmiştir. (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 33)
Bununla birlikte, vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek bir anormallik veya fazlalık bulunması durumunda bunun ameliyatla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemi olarak değerlendirilir. (Ebû Dâvûd, Hâtem, 7; Tirmizî, Libâs, 31)
Ciltteki kırışıklıkları gidermek için, botulinum denilen zehirli (toksit) bir maddeden elde edilen sıvının, kırışıklıkların bulunduğu yere iğne ile az miktarda zerk edilmesini ifade eden “botoks” da genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple, botoks ve benzeri işlemlerle cilt kırışıklığını gidermek için müdahalede bulunmak caiz görülmemiştir. Ancak insanları yanıltma kastı olmadan ve mahremiyet sınırlarına riayet ederek, içeriğinde sakıncalı madde bulunmayan krem gibi doğal ilaçlar kullanarak cildi sağlıklı ve canlı tutmakta bir sakınca yoktur.
URL Kopyala