Menü

Bir amelde sevap ile günah toplanırsa o amel yapılmalı mıdır?

190 görüntülemeİbadetler Bahsi

Bir amelde sevap ile günah toplanırsa o amel yapılmalı mıdır?

Herhangi bir nedenle içine kerahat karışan faziletli bir ameli (örneğin yalnız cuma günü tutulacak oruç) yapmak mı, tamamen terk etmek mi evladır?

Aslında her ibadeti yapmanın ve her haramı terk etmenin sevap ve mükafatı farklıdır. Bunlar kişinin içinde bulunduğu duruma göre de artabilir. Ancak özellikle büyük günahlardan sakınmak, ibadetlerden daha da önceliklidir. Bu nedenle haramlardan sakınmayı öne almakla beraber farzları da zamanında yapmak gerekir. Zehirden kendini koruyan bir kimsenin, susuz ve yemeksiz yaşaması düşünülemez. Haramları terk etmek ruhumuzu zehirlerden koruması, ibadetleri yapmak da ruhun havasını ve suyunu alması gibidir. Ancak İslâm’ın yasaklara gösterdiği itina, emirlere gösterdiği itinadan daha büyüktür. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Size herhangi bir şeyi yasakladığım zaman ondan kesinlikle sakınınız, bir şeyi emrettiğimde de onu, gücünüz yettiği ölçüde yerine getiriniz.” (Buhârî, İ’tisâm 2; Müslim, Hac 412, Fezâil 130-131)

Buna binaen Mecelle’de, (Def-i mefasid, celb-i menafi’den evladır) şeklinde bir kaide vardır. Mecelle’deki bu ifade, (Zararı yok etmek, fayda sağlamaktan önce gelir) anlamındadır. Eski insanlar arasında bu kural; ”kaç sevaptan kurtul günahtan” şeklinde de ifade edilmektedir. Buna göre, günahtan sakınmak sevap kazanmaktan önce gelir. Yasaklardan, zararlardan kaçmak, iyi, faydalı şeyleri yapmaktan daha önce gelir. Mekruhtan sakınmak, sünnet işlemekten daha önce gelir. Haramdan sakınmak, farzı yapmaktan önce gelir. Emir ile yasak bir araya gelince, yasağa uyulur. Bir emri yapmak, bir haramı işlemeye sebep olursa, haram işlememek için, o emir terk edilir, yapılmaz. Mesela namaz kılarken necaseti temizlemek emirdir, başkalarının yanında avret yerini açmak ise yasaktır. Avret yerini açmadan temizleme imkanı yoksa, yasağa uyulur, yani avret yeri açılmaz ve o şekilde namaz kılınır. (Tahtavi, 1/49)

Ayrıca soruda örnek olarak verilen cuma günü tek olarak nafile oruç tutmanın hükmünü görmek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:

https://fetvalar.hgev.org.tr/soru/cuma-gununde-tek-gun-olarak-nafile-oruc-tutmak-caiz-midir/

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..