Akika kurbanını kesmeyip parasını/bedelini fakirlere versem olur mu?
Akika kurbanını kesmeyip parasını/bedelini fakirlere versem olur mu?
Akika kurbanı kesmeyip yerine et satın alıp dağıtsam yada ne kadar tutuyorsa onun parasını fakirlere dağıtsam akika sorumluluğu kalkar mı benden?
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş[1] bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” buyurmuştur.[2]
Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Hadisi şerifte de belirtildiği üzere akika ile merhun olan çocuğun rehin altında kalmaktan kurtuluşuna vesile olan bizzat kurbanın kesilmesidir, bedelinin verilmesi değil. Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır.[3] Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.
İbadetlerin şekil, şart ve rükûnleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Diğer taraftan ibadetler ancak emredildikleri şekliyle yerine getirilir. Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Akika ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usûlüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir. Bedelini infak etmek suretiyle, akika ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilip kan akıtılması bu ibadetin yerine gelmesi için şarttır. (Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâî, c. 7, s. 40)
Kaynakça:
[1] Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1
[2] Ebû Dâvûd, Dahaya, 21
[3] İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464
URL Kopyala