Ağız içindeki kiste yapılan enjeksiyonlu müdahale oruç bozar mı?
Ağız içindeki kiste yapılan enjeksiyonlu müdahale oruç bozar mı?
Ağızda bulunan kist içine bir tüp takıldı, gün içinde şırıngayla bu tüpün içinden serum sıkarak kist küçültmeye çalışılacak, bu süre en az bir ay sürecek, Ramazan’a denk geliyor, bu işlem oruca zarar verir mi?
URL Kopyala
Genel kural ve kesin hüküm olarak, hastanın vücuduna direnç sağlamak için bir gıdayı iğne veya serum yoluyla enjekte etmek orucu bozar. Ağrıyı kesmek veya zorunlu tedavi maksadıyla yapılan enjeksiyon da, İmam Azama göre orucu bozup kazayı gerektirir, bu şekilde ilacın içeriye girmesi, suyun deriden emilerek içeriye geçmesi gibi değildir. Bundan dolayı, açık bir ihtiyaç veya zaruret bulunmayınca, iğneler iftardan sonra yapılmalıdır.
Fakat İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre bozmaz. Zira bunlara göre bir şey, tabiî yoldan içeriye gitmedikçe oruç bozulmaz. Çünkü oruç; yaratılıştan bir yol ve kanal olan bir uzuvdan (organdan) bir şeyi içeriye sokmaktan kendini tutmaktır. Biz böyle bir imsak ile emrolunmuşuz. Bu hususta geçici olan yol ve kanallara itibar edilmez. Ancak, yine de ihtiyata uygun olan bu tür tedavileri gece yapmaktır.
Ağız içerisinde bulunan kiste yapılan enjeksiyon sebebiyle boğaz yoluyla içeriye sıvı vb. girişi olmuyor ise İmameyn’in görüşüyle amel edilerek Ramazan orucunu eda etmek mümkün olabilir. Fakat şayet enjekte edilen sıvı sebebiyle boğaz yoluyla bir giriş riski söz konusu ise ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlık olup ertelenmesi mümkün değilse bu durumda mazeret sebebiyle Ramazan orucunun edası ertelenip daha sonra sağlıklı şekilde kaza edilmelidir.