Acemi kasabın yarım kalan kurban kesimini başkası tamamlasa olur mu?
Acemi kasabın yarım kalan kurban kesimini başkası tamamlasa olur mu?
Bir kişi kendi kurbanı veya vekalet aldığı bir kurban kesmeye başlasa ama beceremeyip kesmesi yarım kalsa, bu durumda başka bir kimse gelip bıçağı devralıp boğazlaması caiz midir, kurban meşru mu olur yoksa murdar mı olur ? O yeni gelen kişiye vekalet vermek lazım mı o anda?
Kurbanlık hayvan yere yatırılırken ayağı kırılır veya gözüne sert bir cisim dokunarak kör olmasına sebebiyet verilirse, yine de onu kurban etmek kafi geleceğinden yenisini almaya lüzum yoktur. Kıyas yoluyla bu duruma gelen hayvanın kurban edilmemesi gerekirse de, sakınılması çok zor bir husus olduğundan istihsanen cevaz verilmiştir. Hatta İmam Ebu Yusuf’a göre hayvan boğazlanmadan bir gün önce bile böyle bir kazaya uğrarsa yine kurban olur. (Binaye, 12/44) Dolayısıyla kesime başlayıp yarım kalması durumunda sakatlanma kabilinden bir sorun olmaz. Ancak hayvanın birinci kesiminde şayet yemek borusu, nefes borusu ve şah damarlarından biri kesilmeden hayvanın canı çıkarsa murdar olur. Şayet bu üçü kesilmiş olur veya kesilmemiş fakat ikinci kişi hayvanın canı üzerinde iken yetişir ve besmele ile kesim yaparsa şer’i kesim gerçekleşmiş olur. Nitekim kurbanı iki kişinin kesmiş olması, ‘her ikisinin de besmele çekmesi şartıyla’ kurbanın sıhhatine zarar vermez. (Raddul’Muhtar, 6/334)
Ayrıca vekaletle ilgili her hangi bir sorun olmaz ve ikinci kişi için ayrı bir vekalet gerekmez. Vekalet konusuyla ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz:
URL Kopyala