Menü

Zaruret halinde dirhem miktarından fazla necaset ile namaz olur mu?

289 görüntülemeNamazı Bozan ve Bozmayan Şeyler

Zaruret halinde dirhem miktarından fazla necaset ile namaz olur mu?

Yaşanan deprem afeti nedeniyle temizleme imkanı bulamadığımız üzerimizdeki dirhem miktarından fazla necaset ile namaz kılabilir miyiz?

Necasetler, necâset-i ğalîza ve hafîfe olarak iki kısımdır:
1. Necâset-i ğalîza; ağır necâset anlamına gelmekte olup insan dışkı ve idrarı, kan, irin, kusmuk, şarap, leş, eti yenmeyen hayvanların dışkı, idrar ve salyaları, kümes hayvanlarının pislikleridir. Giysilerde, bedende veya namaz kılınacak yerde bu pisliklerden birinden, katı ise bir dirhemden (3,2 gr. ) fazlası; sıvı ise el ayasından (bozuk 1 TL çapında) fazla bir alanı kaplayacak miktarı namazın sıhhatine engel olur.
2. Necâset-i hafîfe; hafif necaset anlamına gelmektedir. Kümes hayvanları dışındaki eti yenen ehlî hayvanların dışkı ve idrarları ile kuşların pislikleri bu tür necasettendir. Bunların beden veya elbisenin 1/4 ‘inden fazlasına bulaşması halinde namaz sahih olmaz. Bu miktarlardan az olan ise namaza mani değildir. Fakat bu pislikleri tamamen temizlemek mümkünse bunlarla namaz kılmak mekruhtur. (İbn Âbidîn, Reddu’l-muhtâr, I, 209-210)

Ancak mevcut zor şartlar sebebiyle temiz elbise veya namaza engel miktar necaseti temizleme imkanı bulamayan kimselerin bu elbise ile namaz kılması sahih kabul edilmiştir. Hatta sadece dörtte biri temiz olan bir elbise ile namaz kılmak zorunlu sayılmış ve bu imkan varken uryan olarak kılınacak namaz sahih kabul edilmemiştir. Dolaysıyla hiç bir şekilde temiz elbise bulamayan ve kirli elbisesini de yıkama imkanı olmayan kimseler bu şekilde namazlarını kılar ve daha sonra iade etmeleri de gerekmez. (Tahtavi: 1/238)

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 12/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..