Menü

Yaşlı kadınların genç kadınlardan farklı olan hükümleri nelerdir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
350 görüntülemeMahremiyet ve Mahremlik

Yaşlı kadınların genç kadınlardan farklı olan hükümleri nelerdir?

Yaşlı acuz ve acuze kişiler hakkında onların namahremlerle karşı yapmaları helal olan şeyler, fıkhî hükümler nelerdir?

Nur Suresi’nin 60. ayetinde şöyle buyurulur:  “Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” Buna göre yaşlanmış, âdet görmez hale gelmiş, cinsel cazibesini kaybetmiş, normal şartlarda kendisine izdivaç teklifi yapılmaz olmuş kadınlar, gençlere nispetle daha az örtünebilecekler, bir başka ifadeyle bazı giysilerini çıkarabileceklerdir. Bazı tefsirci ve fıkıhçılar yaşlı kadının da namazda saçlarının avret (açılması haram) olduğundan hareket ederek istisnayı, Ahzab suresindeki cilbab ayetine (33/59) bağlamışlar ve izin verilen açılmanın yalnızca cilbab (dış giysi) olduğunu ileri sürmüşlerdir. Ayetin sonundaki uyarı, kadınlar yaşlı da olsalar kendilerine ilgi duyulması ihtimali bulunduğu için bu ruhsatı kullanırken dikkatli olmalarına, amaca göre hareket etmelerine yöneliktir.

Kadın, mahremi olmayan bir erkeğin yaşlı da olsa elini öpemez. Ancak bir erkek, mahremi olmayan yaşlı kadınla aynı ortamda bulunup konuşabilir, elini öpebilir dış elbisesi üzerinden sarılabilir görüşü vardır. Dolayısıyla kendisine ilgi duyulmayacak kadar ihtiyar kadınların elini mahremi olmayan erkeklerin sıkabileceğine dair bazı görüşler vardır. Ancak erkek ne kadar ihtiyar olursa olsun, mahremi olmayan hanımlar onun elini sıkamaz ve öpemez. (Binaye,  12/132; Mevsili, el-İhtiyar, 4/432; Şerhu Fethi’l-Kadîr, 8/98; Cevheretü’n-Neyyire 2/363, Fetavay-i Hindiye 5/329)

Peygamber Efendimizden (s.a.s.) hemen sonraki dönemde, “fitne korkusu” gerekçe gösterilerek, kadınların evlerde namaz kılması özendirilmiş, bunun sonucunda kadınlar toplu kılınan namazlardan çekilmişlerdir. Nitekim Ebû Hanîfe’ye göre kötü niyetli erkeklerin uykuda olması veya başka bir uğraşı içinde bulunması yüzünden sadece yaşlı kadınların sabah, akşam ve yatsı namazlarında mescide gitmelerinde bir sakınca görülmemiştir. Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre ise yaşlı kadınlar bütün vakit namazlarında mescide gidebilirler. Sonraki (müteahhırûn) Hanefî fakihlerine göre ise “zamanın bozulması ve fıskın ortaya çıkması” sebebiyle yaşlı da olsalar, kadınların vakit namazları, cuma ve bayram namazlarına gitmeleri mekruh görülmüştür. (İbnu’l-Humâm, Fethu’l-Kâdîr, I, 529; Meydânî, Lübâb, I, 83; İbn Âbidîn, I, 529)

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 23/09/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..