Yağ, mürekkep, göz çapağı vb. abdest ve gusle engel midir?
Yağ, mürekkep, göz çapağı vb. abdest ve gusle engel midir?
Gözden akıp katılaşmış göz kenarlarında oluşan çapaklar abdeste mani midir?
URL Kopyala
Suyun, abdest azasına ulaşmasına engel olan şey ile abdest sahih (geçerli) olmaz. Suyun abdest azasına ulaşmasına engel olmayan şey ile de abdest sahih (geçerli) olur. Buna göre, abdest azalarının üzerinde mürekkebin bulunmasıyla abdest sahih olur. Çünkü mürekkep, suyun abdest azasına ulaşmasına engel olmaz. Gusül için de aynı hükümler geçerlidir.
Katı yağa gelince, eğer abdest azasının üzerinde katı yağın bir hacmi (kalıntısı) varsa ve suyun abdest azasına ulaşmasına engel oluyorsa, abdest sahih olmaz. Eğer katı yağın abdest azasının üzerinde sadece eseri varsa veya sıvı yağ gibi akıcı ise, abdest sahih olur. Fakat yağın olduğu yerin iyice ovalanması gerekir. Çünkü yağ, sudan farklıdır. Gusül için de aynı hükümler geçerlidir.
Abdest azalarından bir bölümünün üzerinde mum, hamur, kına veya buna benzer bir şey varsa ve bu madde, suyun, uzvun o kısmına ulaşmasına engel oluyorsa, abdesti geçerli olmaz. Suyun ulaşmadığı bölüm ister çok olsun, isterse az olsun farketmez. Eğer elin veya başka bir uzvun üzerinde kınanın izi, kınanın kendisi değil de rengi kalırsa veya suyun tene ulaşmasına engel olmayan ve tenin üzerinde sıvı bir yağ kalırsa abdesti geçerlidir. Gusül için de aynı hükümler geçerlidir.
Gözden akan katılaşmış maddelere (göz çapaklarına) gelince, ilim ehline göre (abdest alırken) bunların giderilmesi gerekir. Abdest alırken gözlerin içinin meshedilmesi konusunda gelen hadis ise, zayıftır. Kulak kirine gelince, kulak kanalları üzerinde bulunan kirin giderilmesi gerekir. Kulak deliğnin içerisinde (dip tarafında) bulunan kirin ise giderilmesi gerekmez. Gusül için de aynı hükümler geçerlidir.