Şu fakire veya hayır cihetine şu kadar para vereceğim demek adak olur mu?
Şu fakire veya hayır cihetine şu kadar para vereceğim demek adak olur mu?
Misalen şöyle olursa şu kursa 5 lira vericem demek adak mıdır (adak niyeti yoksa). Adak olması için tasadduk kelimesinin mi kullanılması gerekir?
Burada tasadduk edilmek istenen bedel şarta bağlanmış olduğu için bu bir adaktır ve şart meydana geldiğinde bu adağın yerine getirilmesi vacip olur. Adak hükmünün ne zaman ve ne şekilde sabit olacağı hususu, adağın mutlak ve muallak olmasına, gelecek bir zamana bağlanıp bağlanmamasına veya adanan şeyin bedenî veya malî bir ibadet olup olmamasına göre değişmektedir. Adağ’ın gerçekleşmesi; “nezr ettim”, “Allah için üzerime olsun”, “adadım” demek, yahut şarta bağlayarak “falan iş olursa kurban keseceğim, şu kadar oruç tutacağım, namaz kılacağım, sadaka vereceğim vb.” demek ile meydana gelir.
Ancak nezir/adak ifadesi veya herhangi bir şarta bağlama olmadan, sadece “yapacağım, edeceğim” şeklinde söylenen sözler ise adak olmaz. Normal şartlarda ”vereceğim” demek söz vermektir bu da bir vaattir, her ne kadar yerine getirmek bir erdemlik ve manevî bir güzellik ise de, İslâm hukukunda bağlayıcı değildir. Ancak Mâlikî mezhebinde; kendisine vaat edilenin borçlanmasına sebep olan vaat çeşitlerinde olduğu gibi, bazı şartlarda vaat bağlayıcı kabul edilmektedir. Dolayısıyla verilen sözün şekline göre Mâlikî mezhebinde tazmin hükmü değişir. Hanefî mezhebinde ise herhangi bir maddi ödeme gerekmez.
URL Kopyala