Üniversite okuyan kız öğrenciye ihtiyaç sahibi olduğu için burs vermek caiz mi?
Üniversite okuyan kız öğrenciye ihtiyaç sahibi olduğu için burs vermek caiz mi?
Üniversite okuyan kız öğrenciye ihtiyaç sahibi olduğu için burs vermek caiz mi? Erkeklerle aynı ortamda bulunmasından dolayı harama teşvik etmiş olur muyuz? Para vermemek mi daha uygun olur?
Okulların mü’min insan yetiştirmek için ikame edilmedikleri gayet açıktır, aksine kafası karışık insan yetiştirmek için ikame edilmektedirler. Bir mü’minin çocuğunu, hiçbir sakınca yokmuş kabul ederek yani bu durumu normal görerek okullara göndermesi elbette Allah katında sorumluluk gerektirecek bir durumdur. Meseleyi zaruret meselesi olarak görüp, kendi çapında tedbirler alan mü’min için ise aynı şeyi söylememiz doğru olmaz. Ancak öncelikle bilmek gerekir ki; ergen erkek ve kadınların bir arada eğitim görmeleri ve böyle bir ortamda öğretmenlik yapmak haram ve büyük günahlardandır. Çünkü bunda fitne ve fesadın yayılması söz konusudur ve haramlar ihlal edilmektedir.
Karma eğitim sebebiyle ortaya çıkan ahlaki bozulma ve zarar, bunun haram olmasının en kuvvetli göstergesidir. Erkek ve kadınların bir arada bulunmaları, birbirlerine karışmaları, iç içe olmaları, kalabalık bir yerde sıkışmaları, kadınların erkeklerin yanında açılması bunların tümü İslam Şeriatında haramdır. Çünkü bunlar fitne ve şehvetlerin uyanmasına sebep olup, fuhuş ve günahlara iten etkenlerdir. Kur’an ve Sünnette kadın erkek karışıklığının haram oluşuna dair, birçok delil bulunmaktadır. İslam, her insanın bir iradesi ve seçme hürriyeti bulunduğunu ve bunun sonucu olarak yaptıklarından sorumlu olacağını bildirmiştir. “Herkes kazandığı karşılığında rehindir.” (Tûr, 52/21)
Dinimizde yasak olan şeylere zemin hazırlamak, bunlar için çalışmak günah olduğu gibi, böyle şeylerin yapılmasına sebep olmak, vesile ve aracı olmak, rıza göstermek ve her türlü yardımcı olmak da günahtır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), haram bir maddeyi kullananla birlikte, onu imal eden, taşıyan, aracılığını servisini ve sunumunu yapan kişilerin de aynı günaha girdiğini bildirmiştir. (Ebû Dâvûd, Eşribe 2; İbn Mâce, Eşribe 6) Bu itibarla günahın işlenmesinde her türlü katkıda bulunmak, destek olmak da günahtır, bilerek böyle bir durumda bulunan herkes sorumlu olacağı gibi insanlardan bunu yapmasını istemek de caiz değildir. Buna göre İslam’da yasak olan karma eğitim sisteminde öğrenim görmenin vebali olduğu gibi bu eğitim şeklini maddi olarak desteklemenin de vebali vardır. Ancak burs olarak değil de ihtiyaç sahibi olması sebebiyle eğitim dışındaki şahsi ihtiyaçlarını karşılamak muhtacı gözetmek olarak değerlendirilebilir.
URL Kopyala