Menü

Trafik sigortasının ödemesinden faydalanmak caiz midir?

187 görüntülemeSigorta ve Tazminat

Trafik sigortasının ödemesinden faydalanmak caiz midir?

Hocam arabamla geri geri yola çıktım tam o anda yanımdan hızlı bir şekilde motorsiklet geçti. Karşıdan gelen başka bir araçla karşı karşıya geldi. O araç motorsiklete çarpmamak için benim arabama çarptı, çarpanın sigortasından para almam caiz mi?

Ticari sigorta sözleşmesi, haram olan sözleşmelerdendir ve ticari sigortanın her türlüsü haramdır. Hiç kimsenin ticari sigortaya iştirak etmesi (onu yaptırması) câiz değildir. Ancak mecbur kalan kimse bunun dışındadır ki, istemediği halde kanûnen ticari sigorta yaptırmak zorunda kalan kimseler gibi. Fakat, sigortaya iştirak etmenin haram olması, “şayet sigorta şirketi kazaya uğrayan kimseye tazminat ödeyeceğine dâir taahhütte bulunmuşsa” bu mağdur olan haklı tarafın sigorta şirketinden hakkını almasının da haram olmasını gerektirmez. Buna göre, hata ile öldürülen (trafik kazasında ölen) veya yaralanan kimsenin diyetini yahut araçta oluşan hasarın tazminatını ödemesi için, sebep olan kimse tarafından yetkili kılınan taraftan (sigorta şirketinden) veya mahkemenin tayin ettiği meşru bir cihetten hak sahiplerinin haklarını almalarında dînen bir engel (sakınca) yoktur.

Bu cihet, ister sigorta şirketi, isterse başka bir cihet olsun, farketmez. Hak sahipleri, diğer tarafın (araç sahibinin) sigorta şirketi ile olan alış-verişinin helâl olup-olmamasından sorumlu değillerdir. Sigorta şirketinden tazminat almak câizdir. Çünkü bu sigorta şirketleri, sigorta yaptıran kimseye, ondan meydana gelebilecek her türlü zararı karşılayacaklarını taahhüt etmişlerdir. Dolayısıyla onlar, ödemeyi taahhüt ettiklerine göre mağdur olan haklı tarafın bu tazminatı almaktan kaçınmaması gerekir. Ayrıca, kaza sonucunda vefât sözkonusu ise ve kaza yapan kimse de hatalı ise, bu takdirde kazaya sebep olan kimse, hata ile öldürmenin keffâretini de ödemesi gerekir. Buda, iki ay oruç tutmasıdır, oruç tutmasına engel olan kalıcı bir hastalık ya da yaşlılık olması durumunda da altmış fakiri iki öğün doyurmasıdır.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..