Menü

Takviye edici vitamin ilaçları helal midir?

501 görüntülemeHastalıklar ve Tedavi Yolları
0 Yorum

Takviye edici vitamin ilaçları helal midir?

Vitamin ilaçları kullanmak caiz mi?

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 30/07/2024

URL Kopyala
0

Takviye edici gıdalar, ”Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin ögelerinin ve/veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzer sıvı veya toz formlarda hazırlanarak doz halinde sunulan ürün” olarak tanımlanmaktadır.

Bu işi yapan firmalar çoğu kez ürünlerini Tarım Bakanlığından onaylatıyor, Lakin ticari maksatlı network sistemleri ile, ehil olmayan satıcılar vasıtası ile ve Sağlık Bakanlığının bilgisi olmadığı halde, ekseriya sanki mucizevi bir ilaçmış gibi pazarlanmaktadır. Çoğu firmalar dış ülkelerden ithaledilen bu ürünler için hiçbir saygınlığı olmayan uyduruk kurumlardan helal sertifikalar getirterek Müslümanları istismar etmektedirler. Sektördeki kayıt içi ve kayıt dışı ticaretin cirosu ise yıllık 200 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

Vitaminler ise hem bu sektörü, hem gıda sektörünü, hem ilaç sektörünü ve hem de kozmetik sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir konuyu teşkil etmektedir.“Vitaminler, yaşam ve sağlığını idame ettirebilmesi için insan ve hayvan beslenmesinde küçük miktarlarda ihtiyaç duydukları organik bileşkelerdir. Önemli vitaminlerin yokluğu hastalıklara, zayıf büyüme ve çeşitli sendromlara sebep olur. İnsan sağlığı için gerekli olarak 13 vitamin tanımlanmıştır. Vitaminler A, C, D, E, K, ve B1, B2, B3, B4, B5, B6, B11, B12 harflerle gösterilir. Vitaminler Bitki ve hayvan kökenli gıdalarda bulunur. Kimyasal olarak da sentezlenir ve ek beslenme olarak yenebilir, içilebilir.”

Bazı araştırmacılar tarafından, belirli vitaminlerin geniş dozajlarının yararları hakkında birçok hastalıkları önleyici ve tedavi edici olduklarına dair abartılı iddialarda bulunulmaktadır. Üretim prosesi ve üretimde kullanılan katkı maddeleri doğru bir şekilde açıklanmamaktadır. Destekleyici gıdalar ve özellikle vitaminler hakkında sorumsuzca , çoğu gerçek dışı ve abartılı reklamlar eşliğinde, hem inançları bakımından hem sağlıkları bakımından insanlar istismar edilmektedir.

Domuzdan üretilen Heparin ve Liqumin, Fragmin, Fraxiparin en yaygın yazılan ilaçlardandır. Daha birçok ilaçları sayabiliriz. Mesela Tranon isimli ilaç domuzun guatr bezi (Tiröid bezi) ekstratından yapılmaktadır. Çocuklara verilen Vidaylin şurup ise bir litre de 5 gr. alkol ihtiva etmektedir. Tedirgin eden domuz katkısı jelatinler, vitaminler başta olmak üzere birçok ilacın içerisinde yer alıyor. Müslümanlar bu ilaçların içinde kullanılan maddeleri bilmeden sağlıkları için kullanmaya devam ediyor. İlaç üretimleri genel de yurt dışında yapılıyor ve orada da domuzun pankreas salgı bezleri kullanılıyor. Dolayısıyla içeriğinden emin olunmayan tüm vitamin vb. ilaçlarından uzak durmak gerekir.

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 26/07/2024
0
Cevap yaz..