Menü

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda nelere dikkat etmek gerekir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
521 görüntülemeSosyal Medya

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda nelere dikkat etmek gerekir?

Sosyal medyada yemek videolarının yapımını paylaşmak günah mı? İnsanların canı çekerse kul hakkına girer miyiz? Bir de günlük ibadet rutinlerimizi video olarak insanları imrendirip dinimizi sevdirmek adına sosyal medyada paylaşırsak günah olur mu?

İsmail Hakkı Yelkenci soruyu düzenledi 26/07/2024

URL Kopyala
0

Kadın ya da erkek herkes, paylaştığı fotoğraflarda, örtülü olması gereken bölgelerini tesettür kurallarına uygun şekilde örtmüş, dışarıda yabancıların yanında giyindiği gibi giyinmiş olmalıdır. Çünkü fotoğrafları yalnızca arkadaşlarınızla bile paylaşmış olsanız onların başkalarına iletilmesi, gösterilmesi ya da istenmeyen kişiler tarafından ele geçirilmesi ihtimali çok yüksektir. Normal şartlar altında sosyal medyada fotoğraf paylaşmaya engel sayılacak bir hüküm yoktur; ancak sosyal medyadaki yaşamımızı fiziksel günlük yaşamımızla kıyaslarsak dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır. Şöyle ki:

Bir kadın ya da erkeğin, üçüncü bir kişinin şahit olmadığı bir yerde kendisine namahrem olan bir kişiyle baş başa kalması yasaklanmıştır. Namahrem olan kişiyle toplum içinde gerçekleştirilen görüşmelerde de bakışları kısıtlamaktan başlayarak kişilerin kalplerinde nikâh dışı ilişkiye dair herhangi bir his uyandıracak tüm yollar kapatılmıştır (bkz: Nûr, 24/30-31). Çünkü Kur’an’da yalnızca zina etmek değil, ona yaklaşmak dahi yasaklanmıştır: “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, çirkin bir iş ve kötü bir yoldur.” (İsrâ, 17/32)

Sanal dünyadaki yaşamımızı da aynı kurallar çerçevesinde ele almamız gerekir. Eğer paylaşılan özel fotoğraflar, namahrem olan kişiler tarafından yorumlar yapılarak yahut özelden mesajlaşılarak geri dönüşler almanıza, baştan çıkarıcı söz ya da resimlerle evlilik dışı duygusal bir ilişki oluşmasına kapı açıyorsa o zaman paylaşım yapmak caiz olmaz. Evli kişilerin, mesajlaşma uygulamaları üzerinden namahrem kişilerle yazışmalar yaparak duygusal ilişkiler kurmaları onları zinaya yaklaştırmış, ailelerine de zarar vermiş olur.

Ayrıca bu platformlara yüklenen içerikler dinen meşru olsa bile bunların izlenmesi veya tıklanması esnasında çıkan reklamların da dinen meşru olması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Abone ve izlenme sayılarını yüksek göstermek için sahte hesaplar açmak veya satın almak, insanların aldatılmasına sebep olacağından, bu tür usuller kullanılarak kazanç elde edilmesi caiz değildir. Sosyal medya platformlarında çekilişe katılmak amacıyla bağışta bulunulması ve bu yolla toplanan paradan bağışçıların bir kısmına hediye verilmesi, kumar niteliğinde olup caiz değildir. Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.

Yemek fotoğraflarının nerede paylaşıldığı önemli olduğu gibi tamamen tüketici olan zevku sefaya düşkün bir görüntü içinde paylaşılmaması da önem arz etmektedir. Başkalarının imkanlarını zorlamaya sevk edecek şekilde olmamalıdır. Sosyal medyayı durumu çok iyi olmayan kimseler de kullanmaktadır. Toplumda mevcut gelir farklılıkları sebebiyle toplum içerisinde çatışmaya, dedikodu ve hasetlere sebep olabilir. Şayet yemek tarifi gibi faydalı bir amaç için paylaşılacaksa bu ölçülere dikkat ederek paylaşılmalıdır. İbadetler ise Allah için yapılır, sosyal medyada paylaşmak için yapılmaz. Şayet paylaşımda bulunmak için bir ibadet yapılıyor ise o ibadet Allah katında makbul olmaktan çıkar.

Fetvalar | BT yorum yaptı 09/09/2024

Allah razı olsun hocam

0
Cevap yaz..