Salih bir zatın sohbetine gitmeye engel olan ebeveyn veya kocaya itaat vacip midir?
Salih bir zatın sohbetine gitmeye engel olan ebeveyn veya kocaya itaat vacip midir?
Kul hakları içinde en mühim olanı ana-baba hakkıdır. Allah ve Rasûlü’ne itaatten sonra ana-babaya itaat gelir. Çünkü anne ve babalarımız varlık sebebimiz ve velinimetimizdir. Maddî ve mânevî hayâtımızı inşâ eden müstesnâ fazîlet sahipleridir. Bir anne yüreği ve kucağı, çocuk terbiyesinin yapıldığı muhteşem bir dershânedir. Âile yuvası, çocuğun istikbâlini şekillendiren ilk eğitim müessesesidir. Dolayısıyla anne ve babaların evlâtları üzerindeki hakları sayıya gelmeyecek kadar çoktur. İnsanın dünyadaki en büyük görevi şüphesiz ki, Allah’ın rızasını kazanmaktır. Bundan hemen sonra rızasını almamız gerekenler ise, ana-babalarımızdır. Çünkü Allah Teâlâ, kendisine ibadetten hemen sonra ebeveyne iyiliği emretmiş, Peygamberimiz de (s.a.s.): “Allah’ın rızası babanın rızasında, gazabı da gazabındadır.” buyurmuştur. (Buhârî, el-Edebü’l-Müfred, 1; Tirmizî, Birr, 3)
Kadının yeri evidir ve kocasının yasaklamasına rağmen dışarı çıkamaz! Allah Teala kadınların evlerinde oturmalarını şöyle emretmiştir: “Evlerinizde vakarla oturun (evlerinizi karargah edinin), ilk cahiliye (kadınları)nın süslerini açığa vurması gibi, siz de süslerinizi açığa vurmayın. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Allah’a ve Rasulüne itaat edin..” (Âhzab 33) Meşru dairede kalan, şer’î sınırların dışına çıkmayan ve günah sayılmayacak bütün işlerde evladın anne babasına itaat etmesi gerekir. Sağlıklı akıl ve karakter sahibi ebeveyn, evladın yaptığı bir işten veya söylediği bir sözden eziyet duyuyorlar ise evladın bunu terk etmesi gerekir. Aynı şekilde koca, hanımına belli yerlere gidilmemesi hakkında sınırlama koymuşsa ve kadın da buna riâyet etmiyorsa günahkâr olur. Akıllı, uyanık sâliha kadın birtakım meşru yerlere gitmeden önce kocasını haberdar etmeli, oraya mahsus (komşu, arkadaş akraba, ders ortamı vb.) veya bu tür (meşrû) yerler için genel izin almalıdır, aksi takdirde sorumlu olur.
Ancak “İlim tahsil etmek, (ilmihal bilgilerini öğrenmek) her Müslümana farzdır.” buyuran sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), her Müslümanın dinini bizzat öğrenmesi gerektiğine işaret etmiştir. Bundan dolayı insanın kocası razı olmasa da ilmihal bilgilerini elde edecek kitapları okuyup öğrenmelidir. Fakat, bunu yaparken onu rencide edecek, kalbini kıracak bir tutum içine de girmemelidir. Şayet kocasından farz olan ilmihal bilgilerini öğrenmesi mümkün olmuyor ise bu hususta kocası razı olmasa da kadın hocalardan bu ilimleri tahsil edebilir. Bu halde şartların oluşması durumunda ise zaruret halinde kadın iffet ve tesettürü ile en kısa şekilde dersini alıp gelecek şekilde gidip hemen dönmelidir.
URL Kopyala