Menü

Öz babanın üvey erkek kardeşi ve üvey babası haram mıdır?

516 görüntülemeMahremiyet ve Mahremlik

Öz babanın üvey erkek kardeşi ve üvey babası haram mıdır?

Kur’ân-ı Kerîm’de evliliğe ilişkin hükümlere ayrıntılı biçimde yer verilirken evlenilmesi haram olan kadınlar da sayılmıştır. Muharremâtın açıklanmasına Câhiliye dönemi nikâh türlerinden olan üvey anneyle evlenme yasağının tebliğiyle başlanmış, babaların evlendiği kadınlarla evlenmek “edepsizlik, iğrenç bir fiil ve kötü bir yol” olarak nitelenmiştir (en-Nisâ 4/22). Müteakip âyette kan (nesep) ve süt (radâ‘) hısımlığıyla sıhrî hısımlıktan dolayı evlenilmesi haram olan kadınlar şöyle sıralanmıştır:

“Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren sütanneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılınmıştır. Eğer -nikâhladığınız eşlerinizle- birleşmemiş olursanız -evliliğiniz son bulduğunda- kızlarıyla evlenmenizde sizin için sakınca yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleriyle evlenmeniz ve iki kız kardeşi birlikte nikâhınız altında tutmanız da size haram kılınmıştır; ancak geçen geçmiştir, Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir” (en-Nisâ 4/23)

Ayeti celile’de ifade edildiği üzere; bir adam çocuklu bir dul kadınla evlenip o kadınla birlikte olduktan sonra onun çocuğu ile bu adam arasında mahremiyet oluşur. Bu çocuğun da evladı olsa o da bu adama yani üvey babaya mahrem olur. Üvey babanın da önceki evliliğinden çocuğu olsa bu çocukla kadının çocukları arasında mahremiyet oluşmaz. Buna göre; öz babanın üvey kardeşi mahrem olmaz zira üvey kardeşler arasında mahremlik oluşmadığı için çocukları da onlara mahrem olmaz. Ancak öz babanın üvey babası (ayette geçen şart oluştuysa) mahrem olur yani nikah haram olup görüşmek helal olur.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 31/07/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..