Menü

Otomatik makine kesimi tavukların etleri helal olur mu?

444 görüntülemeYeme, İçme ve Giyinme
0 Yorum

Otomatik makine kesimi tavukların etleri helal olur mu?

Marketlerden satın aldığımız tavukların Besmele ile kesilip kesilmediğini bilmiyoruz bunları tüketmemiz helal olur mu?

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 30/07/2024

URL Kopyala
0

Helal yemeyi emreden ayette şöyle buyruldu: “Ey insanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz olanlardan yiyin. Şeytanın ayak izlerini takip etmeyin. Zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara; 168) Hayvan kesiminin İslâmî ve helâl olabilmesi için üç temel şart vardır:

1) Boyunda bulunan 4 damarın keskin bir bıçakla kesilmesi.
2) Kendi duyabileceği kadar yüksek bir sesle, kesenin besmele çekmesi. (Reddul Muhtar 5/298-299)
3) Kesen kimsenin Müslüman yada ehli kitap olması.

Makine kesiminde ise bu şartlarda birtakım sorunlar vardır. Şöyle ki; bir eksen etrafında değirmen gibi dönen bir bıçak vardır. Bu bıçak çok keskindir ve çok hızlı hareket etmektedir. Ayaklarından asılmış tavuğun, aşağı doğru olan boynunu, damarları ile birlikte keser. Eğer döner bıçak çok keskin olup, keserken hayvanın kafasını tamamen kopartmış olursa, bu işlem mekruh olur lakin hayvan murdar olmaz. (Merğinâni,el Hidaye 2/438) Makine kesiminde uygulanan riskli işlemlerden biri de; kesimden önce, banttan geçen tavuklara elektrik verilmesi ve bu nedenle bazılarının ölmüş olma ihtimalidir.

Ayrıca Allah Teâlânın; “Üzerine Allah’ın adının anılmadığı hayvanın etini yeme. O ancak bir fısktır.” ifadesi gösterir ki, her bir hayvanın üzerine ayrı ayrı Allah’ın adının anılması şarttır. Bir hayvanın helal olabilme şartı, kesim esnasında Allah’ın adının anılmasının, başka bir işle meşgul olmayacak şekilde,  peşpeşe olmasıdır. Şayet bir kimse, iki koyunu üst üste yatırsa, Allah’ın adını andıktan sonra, aynı anda kesim işlemini yapsa, bu iki koyun da helâl olur. Ancak ayrı ayrı keserse, ilk kesilen koyun helâl olur, diğeri helâl olmaz. Kesimin tekrar etmesi, besmelenin de tekrarını gerektiren bir sebep oluşturur. (Raddul Muhtar 6/402)

Makine kesimiyle, tek tek döner bıçakla yapılan kesimde, hem bu sorunla hemde besmele ile kesen bir kimsenin bulunmaması sorunu ile karşı karşıya kalırız. Bu problemin yegane çözümü ise, makine yerine üç kişinin istihdam edildiği ve tavukların boğazının elle kesildiği çözümdür. Bu kişiler, asılı olarak önlerine gelen tavukları alternatifli olarak kesebilirler. Bu üç kişiden her biri, Allah’ın adını anarak tavukların boğazını sırayla kesecektir. Bu yolla kesim hızı yavaşlamadığı gibi, şüphesiz bir şekilde helal kesim şartları da yerine gelmiş olacaktır. Bu şartlara uygun kesim yapan firmaların isim listesine GİMDES helal sertifikalandırma kuruluşundan ulaşabilirsiniz.

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 26/07/2024
0
Cevap yaz..