Namaz kılınan yerdeki necaset hangi durumlarda namaza engeldir?
Namaz kılınan yerdeki necaset hangi durumlarda namaza engeldir?
Kişinin namaz kılacağı yerde necaset olması ve azalarının değmesiyle namazı olur mu bir miktarı var mıdır?
URL Kopyala
Namaz kılarken secde yerinde necaset bulunur da hemen giderilmesi mümkün olmazsa, sadece burnun geldiği yerde bulunuyor, alının geldiği yerde yoksa, kıldığı namaz caizdir. Bunda görüş farkı olmamıştır.
Hem alın, hem burun konulacak yer necis olursa, Ebû Hanife’ye göre hemen giderilmesi mümkün değilse, sadece burnu ile secde yaparsa kıldığı namaz caiz olur. İsterse alnında bir özür bulunmasın. İmameyn’e göre, alnında bir özür bulunursa, namazı caiz olur, bulunmazsa caiz olmaz. (El-Muhit / Radiyüddin Serahsi.)
Necaset iki ayağın konulduğu yerde bulunur ve giderilmeyerek o vaziyette namaz kılınırsa, kılınan namaz caiz olmaz. Sadece bir ayağın konulduğu yer necis olursa, farklı görüşlere rağmen namazı sahih değildir.
Necaset iki elin, ya da iki dizin konulduğu yerde bulunursa, zahir rivayette namazı bozulmuş sayılmaz. Ebû Leys’e göre, bu meselede muhtar olan kavil, namazın bozulmuş olmasıdır. El-Uyûn sahibi de bu görüşün sahih olduğunu kaydetmiştir. (Siracülvehhac – Fetavâ-yi Hindiyye.)
Temiz bir yer üzerinde namaz kılarken üstlüğü ya da üzerinde bulunan benzeri bir giysisi secdeye varırken kurumuş bir necisin bulunduğu yere dokunuyor ya da yanı başındaki necis bir elbiseyle temas ediyorsa, namazı caizdir. (El-Bedayi1 – El-Muhit / Serahsi.)
Namaz kılanın elbisesiyle beraber namaz kıldığı yerde dirhem miktarından az ölçüde necaset bulunur, fakat hepsi bir araya getirildiğinde dirhem miktarını aşarsa, sahih kavle göre namazın cevazına mani’ sayılmaz. (El-Hulftsa – İbn Abidin.)