Menü

Nafile namazları özürsüz olarak oturarak kılabilir miyiz?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
449 görüntülemeNafile Namazlar

Nafile namazları özürsüz olarak oturarak kılabilir miyiz?

Namazda kıyamın farz (rükün) oluşu farz ve vacip namazlar içindir. Sünnet ve müstehap namazlar kolaylık esasına da­yandığından bir özür bulunmasa da oturuş halinde ruku ve seceye giderek kılınabilir; ancak ayakta kılmak da­ha faziletlidir. Nitekim bir hadiste oturu­larak kılınan namazın ecrinin ayakta kılı­nana göre yarım olduğu belirtilmiş ve bu nafile grubundaki namazlar hakkında bir açıklama olarak anlaşılmıştır. İmrân b. Husayn’den (r.a.) rivayet edildiğine göre O, Peygamber Efendimize ”sallallahu aleyhi ve sellem” bir kimsenin oturarak kıldığı namazın hükmünü sormuş, Peygamberimiz de şu karşılığı vermiştir:

“Ayakta kıldığı namaz, oturarak kıldığı namazdan daha faziletlidir. Oturarak kıldığı namaz(ın sevabı) ayakta kıldığının yarısı kadar…” (Ebu Davud, Salât, 179, Bâb fi Salâti’l-Kâid, hadis no: 951)

Bu Hadis, ayakta durulabildiği halde nafileyi oturarak namaz kılmakla ilgilidir. Zira bu durumda sevabın yarısını alır. Fakat bir mazeretten dolayı oturarak namaz kılarsa sevabı eksilmez ve ayakta duran gibi sevap alır. Böylece farz namazlarda ayakta durabildiği halde oturarak kılanın namazı geçersiz olur ve günah kazanır. (Şerh Muslim 6/258) Ayrıca Ebû Hanîfe sabah namazının sünne­tini istisna ederek onun ma­zeretsiz oturarak kılınmasını caiz görme­miştir. Teravih namazını oturarak kılmak ise caiz olmakla birlikte mekruh görül­müştür. Nafile namazların mazeretsiz şekilde ima ile kılınması ise caiz değildir.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..