Menü

Katılım bankalarının vade farksız taksitlendirme imkanından yararlanmak caiz mi?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
359 görüntülemeBankacılık
0 Yorum

Katılım bankalarının vade farksız taksitlendirme imkanından yararlanmak caiz mi?

Örneğin; 10.000TL ve altı alışverişlerinizde vade farksız 5 taksit imkanı sunuluyor. 12 ay vadeli 10.000 TL’lik başvuru için örnek ödeme planı: Aylık kar oranı %0, aylık maliyet %0, yıllık maliyet %0. Ödenecek toplam tutar: 10.000 TL

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 06/01/2025

URL Kopyala
0

Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir. Peşin veya çeşitli vadelere göre taksitlendirilerek satışa sunulan bir malın, değişik alternatifleri gözden geçirdikten sonra bunların birini tercih edip, akdi onun üzerine kurmak suretiyle vadeli veya taksitli olarak satımında dinen bir sakınca yoktur. Alışverişte önemli olan, pazarlığın bittiği sırada satış bedelinin belirlenip akdin bu bedel üzerinden kesinlik kazanmış olmasıdır. (Serahsî, el-Mebsût, 13/7-8) Bu şartlara uymak kaydı ile veresiye alışveriş fiyatının peşine göre daha fazla olmasında bir sakınca yoktur. Ancak akit bittikten sonra banka ya da finans kuruluşları gibi üçüncü şahıslar tarafından zimmetteki peşin borcun vadeli olarak yeniden yapılandırılması faizli işlem sayılacağından caiz değildir. Soruda; fiyatta yapılandırma olmadığı ve aynı fiyatla taksitlendirme olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu imkan kredi kartı sahipleri için sunulmaktadır ve İslâm Fıkıh Konseyi’nin kredi kartları hakkındaki kararnamesi ise şöyledir:

Alacaklı borçluya, borcunu belirlenen vakitte ödemediği takdirde, belirli ve muayyen nispette bir malî ceza şart koştuğunda bu şart geçersizdir, yerine getirilmesi gerekmediği gibi helâl de olmaz. Bu şartı koşan, ister banka ister başkası olsun fark etmez. Zira bu, Kur’ân’ın yasakladığı cahiliye fâizinin ta kendisidir. Sözleşmesinde; ekstreyi ve aylık taksitleri vaktinde ödemediği takdirde, fark ödemeyi kabul şartı bulunan kredi kartlarının kullanılması câiz değildir, zira bu fâizdir. Kartı kullanan kişinin, kart maaşına endeksli diye, gecikme olmadan borcunu kapatacağına güvenmesi de, bu kartla muameleyi mubah kılmaz. Haram olan bir akde girmek, fâizli şartı kabul etmek, fâize düşmekten sakınmak niyeti ile de olsa haramdır. Çünkü fâiz anlaşmasına rıza ve üzerine imza atmak da haramdır.

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 28/11/2024
0
Cevap yaz..