Kaşlarını alan, süslenip dışarı çıkan kızlarla evlenmek caiz olur mu?
Kaşlarını alan, süslenip dışarı çıkan kızlarla evlenmek caiz olur mu?
Evlenmek istiyorum ama kaşlarını etrafından alan kızlar var bunlarlarla evlenmek caiz midir?
URL Kopyala
Abdullah ibni Ömer’in (r.a.) rivayetinde Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Saç ekleyene ve ekletene, kaş alana ve aldırana, diş düzeltene ve düzelttirene, dövme yapana ve yaptırana lanet olsun.” (Buhari 6/58) Abdullah ibni Ömer’in (r.a.) rivayetine göre Rasulullah (s.a.s.) yaratılışı değiştirenlere, (dövme yapan ve yaptırana, cımbızla kaşları yolana ve yoldurana, güzel görünmek için dişlerini seyrekleştirene, törpüleyene ve törpülettirene, peruk takana ve taktırana, kadınlara benzeyen erkeklere ve erkeklere benzeyen kadınlara) lanet etmiştir. (Buhari Tefsir 59) Kadının, kaşını aldırması, inceltmesi yaratılışı değiştirme olduğu gibi insanları aldatmak ve farklı görünmektir, aynı zamanda. Bu nedenle kaşını aldıran ve incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet edilmiştir.
Demek ki güzelleşmek için kaş kıllarının bir kısmını veya tamamını aldıran kimseler lanete müstahak olmaktadır. Zamanımızda sosyetik çevrelerde yaygınlaşan kaş inceltme salgını, bazılarını kaşın tamamını yoldurarak boya ile istediği şekli vermeye kadar itmiştir. Dinimiz fıtratın her çeşit bozulmasına karşıdır. Yasağın şiddeti, kullanılan lanet kelimesinden anlaşılmalıdır. Yasağın bu derece şiddetli olması özellikle ALLAH’ın yarattığı tabii güzelliği beğenmeyip bozmaya kalkışmaktan dolayıdır. İslâmiyet insan tabiatına en uygun din olduğu için insanların her hal ve hareketlerinden daima tabii olmalarını, suni ve sahte hareket ve fiillerden sakınmalarını istemektedir.
Ayrıca tesettür, şer’an örtülmesi gereken yerleri gerektiği gibi örtmek demektir. Bu anlamda örtülmesi gereken yerleri örtmek ve ötünün namusunu korumak da farzdır. Ayrıca manevi örtünme dediğimiz kadının yürüyüşü, konuşması, tavırları da önemlidir. İşte bunlardan biri de kadının güzel koku sürünerek sokağa çıkmasıdır. Kadının evden dışarıya çıkışında güzel koku sürünmesi hadîs-i şerîfte yasaklanmıştır: “Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkar ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse, zinâya bir adım atmış olur.” (Tirmizî, Edeb, 35) Sonuç olarak; kişinin bir ömür boyu birlikte yaşayacağı eşini dindar seçmesi gerektiği gibi onun iffetinden de sorumlu olacağını unutmamalı ve eş seçimini buna göre yapmalıdır.