Kadının kendinde talak yetkisi olmadan söylediği söz, yetki aldıktan sonra nikaha zarar verir mi?
Kadının kendinde talak yetkisi olmadan söylediği söz, yetki aldıktan sonra nikaha zarar verir mi?
Kadın kendinde talak yetkisi yokken bir daha içki içersen bu evlilik bitmiş olur dese aradan aylar geçtikten sonra adam genel bir yetki verse kadına daha sonra adam içki içse bu talak olur mu? Yoksa kadın bu sözü kendinde yetki olmadığı zaman söylediği için hükümsüz müdür?
Nikâh esnasında kadın: “Boşamak benim de elimde olmak üzere seninle evlendim” der ve erkek de “bunu kabul ettim” derse, kadının boşanması kendi elinde de olur. Bununla birlikte, evlenirken talâk hakkı almayan kadına, sonradan kocası: “İstediğin vakit kendini boşayabilirsin” dese bu durumda da yine istediğinde kadın kendini boşayabilir. Ancak, kendisine boşama hakkı verilen kadın, kocasına: “Seni boşadım” derse, boşanma işi gerçekleşmez. Zira şer’an koca, boşanan değil boşayan kişidir. Bu nedenle kadın, aldığı bu yetkiyi kullanırken: “Kendimi boşadım” demesi lazımdır.
Ayrıca şu da bilinmelidir ki; erkek hanımına talâk hakkı vermekle, kendisinin karısını üç talâkla boşama yetkisi kısıtlanmaz, dolayısıyla karısına talâk yetkisi veren erkek, eşini üç talâkla boşasa bu evlilik tamamen sona ermiş olur. Boşama yetkisi almadan önce kadının talakı şarta bağlamış olmasının herhangi bir hükmü yoktur. Dolayısıyla daha sonra yetki alıp bu şartın gerçekleşmiş olması da nikaha zarar vermeyecektir. Zira kadın talakı şarta bağladığı anda boşamaya yetkili bir konumda değildir. Boşamaya yetkili olmadığı anda söylenmiş olan hükümsüz bir sözün daha sonrası için bir tesiri olamaz.
URL Kopyala