İşverenle yapılan zam anlaşmasından vazgeçip yeni bir anlaşma talep edebilir miyiz?
İşverenle yapılan zam anlaşmasından vazgeçip yeni bir anlaşma talep edebilir miyiz?
Ben özel bir kurumda fizik öğretmeniyim, geçen mart ayında 2023 döneminde çalışmak için anlaşma sağlandı. O dönemdeki asgari ücrete göre zam oranı istedik, asgari ücrete ikinci zam yapıldı bizim istediğimiz oranlar çok az kaldı. Bizde kurumla yeni asgari ücrete göre zam isteyeceğiz, şimdi yapılan zam mücbir bir sebep oluyor mu, yeni anlaşma istemek doğru mu? Zam istediğimiz takdirde kurum; ‘hayır akit yaptık’ derse işten ayrılabilir miyim?
İslâm hukukunda icâre akdi, hem gayri menkul ve menkul eşyanın kullanımını konu alan kira akdini, hem de insanın çalışmasını konu alan iş akdini kapsamakta, tarifin unsurlarını menfaat ve ivaz teşkil etmektedir. Taraflardan biri için menfaati teslim etme, diğeri için bedeli ödeme borcu söz konusu olduğundan icâre akdi iki taraflı ve bağlayıcı (lâzım) bir akiddir. Akdin konusu menfaat olduğu ve menfaat de akid anında bulunmayıp zaman içerisinde ortaya çıkacağı için akid âdeta ortada olmayan (ma‘dûm) bir şey üzerine kurulmaktadır. Menfaatin başlangıçta mevcut olmayıp akid süresince peyderpey ortaya çıkması sebebiyle klasik dönem İslâm hukukçularının genel nitelendirmesine göre icâre akdinin kuruluşu menfaatin ortaya çıkışına paralel olarak devamlı yenilenir veya akid bu şekilde yenilenerek birbirine eklenen akidler şeklinde devam eder. Fakat akidde bütünlük sağlamak ve icabın kabulle irtibatını korumak için akid menfaate değil menfaatin ait olduğu eşya veya insana izâfe edilmiş, bir bakıma ayn menfaatin yerine geçmiştir.[1]
İnsan icâresi, insanın hâsıl ettiği menfaat yani emek üzerine kurulan, diğer bir ifadeyle iş görme borcu doğuran icâre akdidir. Bu nevi icâre akdi de süre üzerine kurulan insan icâresi, amel üzerine kurulan insan icâresi şeklinde iki gruba ayrılır. Süre üzerine kurulan insan icâresiyle amel üzerine kurulan nevin bir kısmı günümüzde iş akdine, geri kalan kısmı da istisnâ‘, vekâlet vb. akidlere tekabül eder. Genel anlayışa göre icare süresi “her aylığı”, “her yılı” şeklinde zaman birimine dayalı olarak tesbit edilmiş fakat bu sürenin sonu belirlenmemişse sınırsız süreli icare akdi söz konusudur. Bu durumda akid, ilk zaman birimi için bağlayıcı olup daha sonraki her zaman biriminin başında taraflardan her birinin mevcut akdi diğerine haber vermesi şartıyla bozma hakkı vardır. Dolayısıyla yıllık imzalanan sözleşme o yıl için bağlayıcıdır, meşru bir mazeret olmadıkça tek taraflı fesh edilmesi caiz olmamakla birlikte karşılıklı anlaşma neticesinde iptal edilebilir yahut farklı şekilde yenilenebilir.
Kaynakça:
[1] Serahsî, XV, 75; Sâdî Çelebi, VIII, 5-6
URL Kopyala