İslam’da sünnet merasimi düzenlemek meşru mudur?
İslam’da sünnet merasimi düzenlemek meşru mudur?
Kırkını çıkarma ve sünet merasimini birlikte düzenlemek meşru mudur?
URL Kopyala
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur. Dolayısıyla kırkıncı güne veya başka bir gün bebek için mevlüt okutma şeklinde bir uygulama sünnette sabit değildir. Ancak çocuğun doğumunun yedinci gününde Akikasının kesilmesi, ezan ve kamet okunarak isminin verilmesi saçının kesilip ağırlığınca altın tasaddukta bulunulması müstehaptır. Bu vesileyle Kuran ve sohbet cemiyeti düzenleyip misafirlere bu Akika kurbanından ikram edilebilir ve bundan ev halkı da yiyebilir.
Sünnet kutlaması ise İslâm alemnde yörelere göre çeşitlilik arzetmiştir. Mekke’de “tahar” adı verilen şenlikler düzenlenirdi. Genellikle çocuklar 3-7 yaşlarında sünnet edilir, sünnetin yapılacağı günde güzel elbiseler giydirilir ve at üzerinde dolaştırılır. İki yanında, attan düşmesini engelleyecek ve mendillerle kendini yelpazeleyecek adamlar dolaşır. Çocuğun arkadaşları alayın ikinci kısmını teşkil eder. Ikindi vaktine kadar şehrin sokaklarında dua okuyarak, eğlenerek dolaşan çocuklar, gece de bunu sürdürürler. Ertesi gün arka üstü yatırılarak çocuğun dikkati tatlılarla başka tarafa çekilerek operasyon gerçekleştirilir.
İbni kudame konu hakkında şöyle demiştir: Sünnet yemeği ve diğer yemek davetlerine icabet müstehaptır çünkü bu davetlerde yemek ikramı vardır ve Müslümanın ikramına icabet müstehaptır. Bu görüş İmam Malik, İmam Şafi, İmam Ebu Hanife ve diğer Hanefi alimlerinin görüşüdür. Ayrıca bunda davet eden kimsenin gönlünü almak vardır. Nitekim Ahmet ibni Hanbel sünnet merasimine davet edilmiş ve bu davete icabet edip ikramdan yemiştir. Ancak sünnet merasimi daveti düzenlemek Peygamber Efendimizin (s.a.s.) uygulamasında sabit değildir. Fakat sünnet sebebiyle ailenin mutlu olması, sevinç izhar etmesi dinen makbuldür. Zira çocukların sünnet edilmesi İslam’ın şiarı olan emirlerindendir. Dolayısıyla bu münasebetle davet düzenlemekte bir sakınca yoktur. (Muğni, 7/286)