İslâma göre birbirine nikahı düşen kadın-erkek arkadaş olabilir mi?
İslâma göre birbirine nikahı düşen kadın-erkek arkadaş olabilir mi?
İslamda kadın ve erkek arkadaş olabilir mi? Bir kadın veya erkek karşı cinsine “arkadaşım” şeklinde hitap edebilir mi?
URL Kopyala
Erkek ve kadınların bir arada bulunmaları, birbirlerine karışmaları, iç içe olmaları, kalabalık bir yerde sıkışmaları, kadınların erkeklerin yanında açılmalarının tümü İslam Şeriatında haramdır. Çünkü bunlar fitne ve şehvetlerin uyanmasına sebep olup, fuhuş ve günahlara iten etkenlerdir. Kur’an ve Sünnette kadın erkek karışıklığının haram oluşuna dair, birçok delil bulunmaktadır. O delillerden biri şöyledir: “… Peygamber’in hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. Bu, hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. ….” (Ahzab,53) İbn Kesir Rahimehullah bu ayetin tefsirinde şöyle der: Sizin onlara izinsiz girmenizi haram kıldığımız gibi onlara asla bakmayınız, şayet birinizin onlardan alması gereken bir ihtiyacı varsa onlara bakmasın, perde olmaksızın hiçbir şey istemesin.
Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem kadın erkek karışımını, Allah’a en sevimli yerler olan camilerde bile yasaklamıştır. Erkek ve kadınların saflarını ayırdı. Kadınlar camiden çıkıncaya kadar erkeklerin camiyi terk etmemeleri, camide kadınlara özel bir kapının oluşturulması bu uygulamalardandır. Bu hususta deliller şöyledir: “Ümmü Seleme Radiyallahu anhaderki:Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem namazı bitirmek için selam verdiğinde kadınlar selamla beraber ayağa kalkarlardı, kalkmadan önce biraz beklerdi, doğrusunu Allah bilir bence onun beklemesi, erkeklerin kadınları görmemeleri içindir.” (Buharî,793) Ebu Davud (876) numara ile Namaz kitabında, zikrederek, “Kadınların erklerden önce namazdan çıkması babında toplamıştır.”
Bu hadis İslam şeriatın erkek kadın karışımının haram oluşuna en büyük delildir. Şöyle ki: Erkek kadın saflarına ne kadar uzak olsa o kadar hayırlıdır, kadınların da safları erkeklerden ne kadar uzaksa o kadar hayırlıdır. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem in şehvetlerin uyanması bakımında uzak olmakla beraber erkek ve kadınların bulunduğu temiz ve ibadet yeri camideki icraatı böyleyse, başka yerlerde bu icraatı uygulanması daha evladır.
Ebu Said el-Hudrî Radiyallahu anhu Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem in mescidin dışında iken erkek ve kadınların yolda karıştığını görünce, şöyle dediğini rivayet eder: “Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem kadınlara yönelik şöyle dedi: Geri çekilin! Sizin caddenin ortasında yürümeniz uygun değildir, sizler yolun kenarından geçiniz” bunun üzerine kadınlar duvara yakın yürüdüklerinden dolayı elbiseleri duvara yapışırdı. Hal böyle olunca birbirine nikahı düşen namahrem erkek ve kadının arkadaş olması ve birbirine arkadaşım şeklinde hitap etmesi söz konusu olamaz.